Antena 3 CNN Politică Senatul pune piedici strategiei de apărare a lui Iohannis

Senatul pune piedici strategiei de apărare a lui Iohannis

Senatul pune piedici strategiei de apărare a lui Iohannis
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    21 Iun 2015   •   16:25

Strategia Naţională de Apărare, elaborată de Administratia Prezidenţială şi asumată de liderii partidelor politice după consultările de la Cotroceni, este contestată de preşedinele senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi de liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, conform unei stenograme a Birourilor Permanente Reunite. 

 
În plus, Biroul Permanent a decis pentru prima dată în istoria Parlamentului ca cererea lui Iohannis, privind înfiinţarea unui centru operativ NATO, să fie trimisă la comisii, şi nu votată direct în plen, aşa cum se întâmpla în mod normal. 
 
În şedinţa Birourilor Permanente Reunite, preşedintele senatului Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că documentul elaborat de Administraţia Prezidenţială preia din atribuţiile guvernului, fapt ce transformă România într-o republica prezidenţială.
 
"Avem de-a face cu două lucruri care se întâmplă simultan: transferul acestor atribuţii, care sunt de resortul Guvernului, la Preşedinţie, în cadrul Strategiei de securitate naţională, şi, evident, golirea de conţinut a activităţii Guvernului, cu alte cuvinte, trecerea către o republică prezidenţială", a spus Călin Popescu Tăriceanu, Preşedintele Senatului
 
Tăriceanu este de părere că, în forma actuală, strategia natională de apărare nu ar trebui votată de Parlament. Din acest motiv a solicitat o amânare. 
 
În schimb, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a opus deciziei de a tergiversa procedura de vot în cazul documentului transmis de Iohannis. 
 
"Eu v-aş propune ca grupurile politice parlamentare să-şi exprime punctul de vedere în comisiile pentru apărare. O săptămână este un termen fezabil pentru toată lumea. Dacă se adresează Preşedintele statului săptămâna viitoare, la ora 17.00, după aceea, putem s-o votăm", a spus Zgonea.
 
Critic la adresa documentului a fost şi liderul PSD, Ilie Sârbu, care le-a transmis colegilor că strategia naţională de apărare este făcută prost, iar documentul prezintă aspecte pe care le ştie şi un copil de liceu.
 
În aceeaşi şedinţă a Biroului Permanent, pentru prima dată în istoria Parlamentului s-a trimis la comisii cererea lui Iohannis pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unui Centru Operativ al NATO. 
 
Aceste solicitări intrau în mod normal, direct la vot, fără a mai fi trimise la comisie, fiind angajamente asumate în calitate de membri ai NATO.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close