Antena 3 CNN Politică Senatul respinge Ordonanţa Guvernului de a amâna aplicarea legii de salarizare a profesorilor

Senatul respinge Ordonanţa Guvernului de a amâna aplicarea legii de salarizare a profesorilor

Senatul respinge Ordonanţa Guvernului de a amâna aplicarea legii de salarizare a profesorilor
10 Noi 2008   •   11:30

Comisiile reunite ale Senatului au respins amânarea Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul amână aplicarea legii de majorare a salariilor profesorilor. 79 de senatori au votat pentru respingerea acestei ordonanţe. Împotriva au votat doar liberalii, cu trei voturi. La Senat, a fost prezent şi ministrul Economiei Varujan Vosganian, care a declarat că această ordonanţă nu face altceva decât să salveze pentru un timp destul de scurt ceea ce s-ar putea întâmpla pe plan economic dacă legea se aplică.
Moţiunea de cenzură depusă de PD-L, intitulată ?Educaţia rămâne, Guvernul pleacă?, a fost dezbătută, luni, la Senat. Moţiunea a fost semnată de parlamentari din PD-L, PSD, PRM şi PC, dar şi de către deputaţi independenţi sau reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.
Semnatarii solicitau votul pentru retragerea încrederii cu care a fost învestit Guvernul Tăriceanu II şi demisia Executivului pentru ?încălcarea flagrantă a regulilor constituţionale?, deoarece nu a pus în aplicare legea privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor.
?Guvernul Tăriceanu trebuie demis pentru că încalcă în mod flagrant regulile constituţionale. Legea pe care Guvernul refuză să o aplice acum a fost votată în unanimitate de Parlamentul României, unicul posesor de drept al suveranităţii naţionale. În încercarea de a se opune aplicării ei, Guvernul a trimis-o în faţa Curţii Constituţionale, care a găsit-o conformă cu Constituţia. Şi chiar după ce Preşedintele României a promulgat-o, primul-ministru Tăriceanu a hotărât să nu o pună în aplicare. Astfel, Cabinetul Tăriceanu se pune singur în afara legii, pentru că aşa cum menţionează Constituţia României nimeni nu este mai presus de lege?, susţin democrat-liberalii în moţiune.
Semnatarii documentului considerau că votul trebuie să aibă la bază faptul că Executivul a ?sfidat o lege votată în unanimitate de Parlament, ignoră drepturile cetăţenilor acestei ţări şi generează o criză socială de proporţii?.
În moţiunea democrat-liberalilor se arată că legea privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, votată în Parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, nu constituie o ?pomană electorală, ci o formă de reparaţie morală şi financiară acordată uneia din cele mai importante categorii profesionale din România?.
PD-L subliniază că profesorii primesc salarii mici, iar acesta este principalul motiv pentru care cadrele didactice au abandonat catedrele şi de cele mai multe ori au plecat din ţară în căutarea unui venit decent.
Potrivit democrat-liberalilor, investiţia în Educaţie e obligatorie şi nu suportă amânări şi nu trebuie să depindă de interese de partid, motiv înţeles de parlamentari care au votat în plen actul normativ de creştere a salariilor profesorilor cu 50%.
Semnatarii moţiunii de cenzură sunt de părere că premierul Tăriceanu ?încearcă să învrăjbească cetăţenii împotriva profesorilor, spunând că mărirea salariilor acestora a generat criza din România, în condiţiile în care niciun leu nu a fost încă plătit în plus la salariile celor din educaţie?.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu afirma, la sfârşitul lunii octombrie, că moţiunea de cenzură depusă de PD-L la Parlament este doar un demers ?politicianist?, lipsit de orice utilitate, deoarece nu poate rezolva nimic cu o lună înainte de alegeri.
Totodată, primul-ministru a subliniat că Guvernul merge pe proiecte concrete care să ajute învăţământul românesc. ?Noi încercăm să construim anumite lucruri pentru a crea un învăţământ performant în România, însă, de exemplu, programul 'Un calculator pentru fiecare elev? a fost blocat în Senat de PD-L şi PSD', a amintit Călin Popescu-Tăriceanu. Premierul a mai spus că învăţământul românesc nu poate progresa doar din salarii, ci trebuie să ţină seama şi de realităţile din sistem.
Social-democraţii au susţinut că moţiunea de cenzură a PD-L pe tema majorării salariilor profesorilor este inutilă fiindcă nu poate rezolva situaţia. Acesta este motivul pentru care, atât PSD cât şi PC au anunţat că nu vor vota pentru moţiunea de cenzură.

Agerpres

×
Subiecte în articol: parlament dezbatere
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close