Antena 3 CNN Politică Senatul va reglementa piaţa organismelor modificate genetic

Senatul va reglementa piaţa organismelor modificate genetic

Senatul va reglementa piaţa organismelor modificate genetic
24 Oct 2007   •   21:27

Senatul a adoptat miercuri proiectul de lege care reglementează sistemul de introducere deliberată pe piaţă şi în mediu a organismelor modificate genetic. Astfel, cu 44 de voturi ''pentru'', două abţineri şi un vot ''împotrivă'', senatorii au aprobat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind organismele modificate genetic. Legea va impune ţinerea unei evidenţe a tuturor organismelor modificate genetic introduse deliberat pe piaţă şi în mediu. De asemenea, clarifică responsabilităţile tuturor factorilor implicaţi în domeniul OMG şi prevede sancţiuni sporite pentru cei care nu respectă reglementările ordonanţei.

Amenzile prevăzute pentru introducerea pe piaţă fără autorizaţie, exportul fără documente necesare, sau alte abateri, variază între 10.000 şi 80.000 de lei.

Conform ordonanţei, orice persoană juridică ce doreşte să introducă pe piaţă un organism modificat genetic sau o combinaţie de asemenea organisme, trebuie să transmită, în prealabil, o notificare către Comisia pentru Securitate Biologică, dacă România este statul unde se intenţionează introducerea pe piaţă, pentru prima oară, a acestui organism.
În realitate, proiectul transpune Directiva Europeană 18, din 2001, a Comisiei Europene.

Tot miercuri, camera superioară a Parlamentului a adoptat proiectul pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă privind utilizarea în condiţii de izolare a organismelor modificate genetic. Cele două legi ordinare urmează să fie dezbătute de Camera Deputaţilor.
Rompres

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close