Antena 3 CNN Politică Sinteza zilei. Radu Berceanu, avere de peste 20 de milioane de euro

Sinteza zilei. Radu Berceanu, avere de peste 20 de milioane de euro

Sinteza zilei. Radu Berceanu, avere de peste 20 de milioane de euro
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    15 Iul 2015   •   09:42

Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a agonisit pe parcursul celor 20 de ani de politică, o avere de peste 20 de milioane de euro. 

 
Acesta deţine trei apartamente, o vilă în Snagov şi conturi de sute de mii de euro, potrivit declaraţiei de avere. 
 
Fostul lider PDL a început să se îmbogăţească după ce a derulat mai multe contracte cu statul în timp cu ocupa fotoliul Transporturilor. Dezvăluirea a fost făcută de Mihai Gâdea la emisiunea Sinteza Zilei
 
Unul dintre marile scandaluri în care a fost implicat Radu Berceanu a avut loc în timpul mandatului său de ministru al Transporturilor din guvernarea CDR. Atunci, unul din liderii PDL-ului, Liviu Niţă, alături de Corneliu Ruse, un apropiat al lui Berceanu, au căpuşat rafinăria Petrobrazi din Prahova. Niţă a folosit CEC-uri fără acoperire pentru plata combustibilului şi nu a mai plătit datoria de sute de miliarde de lei vechi. După ce a fost arestat, Niţă a denunţat mai mulţi oameni politici din fruntea PDL-ului şi a declarat că a dat şpăgi de 200.000 de dolari. Printre cei arăţaţi cu degetul apărea şi Radu Berceanu. 
 
Mai târziu, fostul lider PDL a pus bazele mai multor firme care l-au umplut de bani. Una dintre acestea, AVI SRL, la care era asociat şi Adriean Videanu, derula mai multe contracte cu statul sau cu firme care aveau afaceri cu Ministerul Transporturilor, pe care îl conducea. În plus, AVI SRL a avut contracte de sute de mii de euro cu CFR şi Metrorex
 
Radu Berceanu s-a ocupat şi de tranzacţii imobiliare. A vândut în anul 2004 un teren cu peste un milion de euro. Cu aceşti bani a împrumutat firma Vaber Invest SRL cu 150.000 de euro şi a donat fiilor săi 400.000 euro. 
 
Berceanu l-a mai împrumutat şi pe un apropiat al său, Pompiliu Selea, cu suma de 200.000 de euro. Acesta deţine cinci hoteluri în Dolj, care de fapt ar fi ale lui fostului lider PDL, potrivit presei. La unul dintre hoteluri, familia lui Berceanu deţine peste 80% dintre acţiuni, potrivit ziarului Financiar. În 2008, hotelul era evaluat la 12, 5 milioane de euro.
 
Mai mult, potrivit ultimei sale delcaraţii de avere, Berceanu deţine două apartamente în Craiova şi Râmnicu Vâlcea, iar unul în Spania, estimat la suma de jumătate de milion de euro. În plus, fostul ministru mai deţine o vilă în Snagov evaluată la două milioane de euro şi două fonduri de investiţii de peste un milion de euro. Acestora li se adaugă economii de sute de mii de euro şi bijuterii de 16.000 de euro. 
 
Cu o asemenea lista exclusivistă de bunuri şi conturi, nu este de mirare că în 2010, Radu Berceanu apărea deja în topul 300 al celor mai bogaţi români, cu o avere de peste 20 milioane de euro. Tot în acelaşi an însă, Berceanu a fost îndepărtat din guvernul Boc la comanda lui Traian Băsescu, după 20 de ani de politică. Atunci şi-a şi anunţat ieşirea din politică şi a început să contruiască un avion de mici dimensiuni pe care l-a terminat anul acesta. 
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close