Antena 3 CNN Politică Sondaj de opinie: PSD şi PD-L au 31-32% din intenţiile de vot

Sondaj de opinie: PSD şi PD-L au 31-32% din intenţiile de vot

Sondaj de opinie: PSD şi PD-L au 31-32% din intenţiile de vot
30 Oct 2008   •   00:30

Cu o lună înainte de alegeri au început să apară şi unele sondaje de opinie. Astfel, conform unei asemenea cercetări, rămasă totuşi secretă pentru public, PD-L şi PSD s-ar afla în fruntea opţiunilor de vot despărţite de doar un procent. Sondajul a fost efectuat de Curs pentru Evenimentul Zilei, iar surse din PSD au făcut publice unele cifre. Conform acestora, democrat-liberalii sunt cotaţi cu 32%, în timp ce pesediştii s-ar afla la 31%. Pe locul 3, la mare distanţă de cele două partide de opoziţie, se află liberalii, creditaţi cu 18%, scrie Cotidianul.
Un alt studiu realizat de IMAS arată o situaţie puţin diferită. PD-L conduce detaşat cu 37%, urmat de PSD, cu 30%, şi de PNL, cu 19 procente. În analiza făcută însă strict pe electoratul care votează de obicei, PSD preia poziţia de lider, cu 32%, urmat de democrat-liberali, cu 30%, şi de PNL, cu 21 de procente. UDMR ar obţine spre 6%. Datele tehnice ale celor două studii nu au fost precizate.
Luna trecută, potrivit unui sondaj INSOMAR, distanţa dintre PD-L şi PSD era destul de mare. Democrat-liberalii erau cotaţi cu 39%, în timp ce PSD avea doar 25%.
O parte a institutelor de sondare a opiniei publice par extrem de rezervate în privinţa realizării unor exit poll-uri naţionale pentru alegerile din 30 noiembrie. Şi asta din cauza sistemului de vot uninominal care ar putea da peste cap într-o oarecare măsură datele acestora şi ar oferi o imagine incompletă asupra reprezentării partidelor în Parlament.
Cert este că sondajele actuale nu sunt de foarte mare utilitate tocmai din cauza sistemului de vot uninominal, în care nu se va mai vota pe liste de partid.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close