Antena 3 CNN Politică Sorin Grindeanu, despre barjele blocate pe Dunăre: "Bulgarii n-au făcut dragajul"

Sorin Grindeanu, despre barjele blocate pe Dunăre: "Bulgarii n-au făcut dragajul"

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, susține că bulgarii nu au făcut dragajul pe partea lor de Dunăre, ceea ce a împiedicat înaintarea celor trei barje încărcate cu cărbune până la Belgrad.

Sorin Grindeanu, despre barjele blocate pe Dunăre: "Bulgarii n-au făcut dragajul"
Sursa foto: Arhiva Antena 3
de Claudia Popovici    |    21 Iul 2022   •   17:14

Trei barje cu destinația Serbia, încărcate ochi cu cărbune, sunt în pericol. Dunărea e prea joasă, aşa că vasele au rămas blocate la Zimnicea şi, din cauza căldurii extreme, cărbunele s-a aprins.

Ministrul Transporturilor susține că o succesiune de evenimente a dus la situația în care cele trei barje încărcate cu cărbune sunt blocate pe Dunăre.

„Faptul că bulgarii n-au făcut dragajul pe Dunăre pe partea lor, aceste barje n-au putut să urce pe Dunăre până la Belgrad.

Țin să-i mulțumesc doamnei comisar Adina Vălean pentru că am fost în dialog permanent și a încercat și de la Bruxelles să pună o presiune pozitivă asupra autorităților bulgare astfel încât să facă aceste lucrări de dragare”, a spus Sorin Grindeanu.

El a precizat că, până la urmă, lucrările vor fi făcute de partea română. El spune că cele trei barje au încercat ieri să intre în portul Ruse.

„Ieri au încercat să intre, având capacitățile, în portul Ruse, cei cu barjele, fiindcă e vorba de o macara specială și de un mal pe care la Giurgiu nu-l avem.

 Au încercat să intre acolo, inițial li s-a spus că pot să intre, după care au fost refuzați și barjele respective au revenit în apele internaționale.

Eu aseară am luat legătura cu omologul din Bulgaria, i-am spus care e situația, l-am rugat și am toată încrederea că ceea ce mi s-a transmis astăzi, în urmă cu o oră și ceva, că au început să descarce aceste barje”, a adăugat Grindeanu.

Pericol de explozie pe Dunăre. Arde cărbunele încărcat pe 3 barje

ISU Giurgiu a anunțat joi că pompierii au fost solicitați prin apel la 112 pentru stingerea unui incendiu produs la încărcătura unei barje ce transporta cărbuni.

După ce incendiul a fost stins, barja, alături de alte două ambarcațiuni similare ce fac parte din același convoi, și-a continuat deplasarea către destinația finală, Belgrad, însă, din cauza cotelor fluviale scăzute, a rămas să staționeze până la identificarea unei soluţii de deplasare.

„Având în vederea natura încărcăturii, pe fondul temperaturilor ridicate, cărbunele s-a autoaprins, arderea având loc în fază mocnită, fără flacără”, transmit reprezentanții ISU.

Aceștia spun că soluționarea problemei vizează descărcarea conținutului barjelor, stingerea încărcăturii și transportul celor 3.600 de tone de cărbune (1.200 tone în fiecare barjă) cu ajutorul a 4 astfel de ambarcațiuni, pentru ușurarea încărcăturii pentru fiecare barjă.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close