Antena 3 CNN Politică STENOGRAME. Lideri PSD, interceptaţi în dosarul retrocedărilor. Ce voia Hrebenciuc

STENOGRAME. Lideri PSD, interceptaţi în dosarul retrocedărilor. Ce voia Hrebenciuc

STENOGRAME. Lideri PSD, interceptaţi în dosarul retrocedărilor. Ce voia Hrebenciuc
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    17 Oct 2014   •   18:17
Liderii PSD au fost interceptaţi în timp ce discutau cu cei interesaţi să pună mâna pe pădurile de la Romsilva prin hotărâri judecătoreşti ilegale.

Viorel Hrebenciuc punea presiune pe Ilie Sârbu pentru a interveni în dosarele retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole, rezultă din referatul procurorilor. Liderii PSD au fost interceptaţi de DNA în timp ce discutau cu oamenii de afaceri. 
 
Procurorii îl acuză pe Viorel Hrebenciuc că şi-a folosit influenţa asupra conducerii Romsilva şi a autorităţilor locale pentru a urgenta punerea în posesia lui Paltin Sturdza cu o suprafaţă de 43.000 de hectare de pădure, chiar dacă admitea că astfel s-ar încălca legea. 

"Miza economică deosebită asociată transferului suprafeţei respective din patrimoniul statului în proprietate privată este reprezentată de contravaloarea terenurilor vizate, cifrată la circa 450 milioane euro. Pentru sprijinul oferit în exercitarea influenţei pe lângă decizionalii administraţiilor locale şi ai Romsilva, deputatul Hrebenciuc Viorel ar urma să fie recompensat cu o suprafaţă de teren de circa 12.000 hectare, pe care o va primi prin interpuşi, acesta fiind şi motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează şi pe fiul său, Andrei Hrebenciuc", se arată în comunicatul DNA.
 
Potrivit procurorilor, şeful Romsilva nu a dat curs solicitărilor lui Hrebenciuc, aşa că deputatul a pus presiune pe Ilie Sârbu pentru a interveni pentru retrocedări ilegale. 


Hrebenciuc, interceptat de DNA
 
Viorel Hrebenciuc: Acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-l calce pe cap? 
Viorel Hrebenciuc: Eu mâine după-amiază la 4 jumătate vorbesc încă o dată la Bacău, să văd daca au primit vreun semnal. Şi dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu, să-i spună Crăciunescu că ştie că ai avut o discuţie şi-i spune exact ce are de făcut. Ai înţeles? 
Dan Bengescu: Da 
Viorel Hrebenciuc: Adică, o lucrăm... 
Dan Bengescu: Aşa. 
Viorel Hrebenciuc: Aşa. 
Dan Bengescu: Haideţi să vă spun? Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolvă ei. Şi săptămâna trecută l-a sunat Sorin ...?... dă-i drumul înainte, nu-ţi mai contestă nimic 
Viorel Hrebenciuc: ...?... sau cum? 
Dan Bengescu: Ai înţeles? Nu-ţi mai contestă, stai liniştit. Ne ocupăm de tot. Şi de Sibiu, ne ocupăm noi tot. 
Sursa: Referatul procurorilor


Hrebenciuc, SMS către Ioan Adam
 
Stenogramele arată cum Viorel Hrebenciuc punea presiune pe Ilie Sârbu pentru a interveni pentru retrocedări ilegale. Tot el i-a trimis un SMS deputatului Ioan Adam în care scria: „Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi". (Sursa: referatul procurorilor)
 
Anchetatorii au precizat că există indicii potrivit cărora Paltin Strurdza a beneficiat, pe lângă consultanţa juridică a lui Ioan Adam, şi de expertiza de specialitate a soţiei acestuia, judecătoarea Anca Adam. Aceasta este şi preşedinte delegat al Secţiei a II-a Civilă de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Braşov şi este şi ea cercetată în dosar. 

Procurorii notează de asemenea în referat că Viorel Hrebenciuc şi alţi învinuiţi în dosar le-au promis numiţilor Paul Philippe Al României şi soţiei sale, Lia A României, că vor interveni pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor publice centrale şi locale din Călăraşi, Suceava, Sinaia cu atribuţii în domeniul retrocedărilor imobiliare sau al reconstituirii dreptului de proprietate, în scopul urgentării unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestora sau în scopul îndeplinirii unor acte contrare unor îndatoriri. 
 
Parlamentul este cel care trebuie să dea un aviz pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Viorel Hrebenciu şi a lui Ioan Adam. Mai întâi solicitarea DNA va ajunge la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, unde vicepreşedinte este chiar Viorel Hrebenciuc, dar şi la comisia juridică unde este membru Ioan Adam.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, astăzi, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
 
Informaţiile au fost prezentate vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.
 

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close