Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat, în ediţia de miercuri a emisiunii "Subiectiv", că a evitat să comenteze declaraţia doamnei Stanciu, şefa ICCJ.
Mai exact, e vorba despre declaraţia de miercuri a Liviei Stanciu, care a spus că "ceea ce s-a întâmplat în Parlament demonstrează că legea nu este egală pentru toţi cetăţenii României", referindu-se la votul dat în cazul premierului Victor Ponta.
"Cred că doamna Stanciu ar trebui să pună mână să citească Constituţia. Procedurile care au avut loc în Parlament sunt prevăzute de Constituţie. Cererea de urmărire penală, votul Parlamentului şi decizia suverană a Parlamentului."
Tăriceanu a adăugat că imunitatea nu este un element de protecţie a celui care are imunitate.
"Acum, să vorbim despre imunitate. Doamna Stanciu priveşte imunitatea ca Gigel de la sculărie - care nu înţelege ce e aia imunitate pentru parlamentar sau pentru premier. Imunitatea este un instrument care nu se adresează protecţiei celor care au imunitate, ci cetăţenilor care au dat vot de încredere unor persoane, care să le reprezinte interesele publice. Poate nu ştie. Imunitatea este pentru a proteja cetăţenii de a nu rămâne fără reprezentare."
Referitor la premierul Victor Ponta şi urmărirea penală a acestuia, Tăriceanu a adăugat că există o compnentă importantă în ecuaţie - stabilitatea politică.
"În ceea ce priveşte premierul, acest lucru are o altă componentă - stabilitatea politică. Ieri am dat un exemplu cu imunitatea din SUA, referitor la şeful SUA. Acolo, în celebrul caz Clinton, Procurorul General, nu un procuror oarecare, a formulat o cerere de suspendare a preşedintelui. Camera inferioară a decis declanşarea procedurii de suspendare. Procurorul a prezentat probele. Au fost patru capete de acuzare, au fost duse în Comisia Juridică şi de acolo au mai rămas două: sperjur şi abuz de putere. Cine l-a judecat pe Clinton? Senatul - cu o formulă de două treimi din total, nu cu o majoritate plus unul. Nu mă refer la legislaţie, mă refer la noţiunea de imunitate. De ce se procedează în felul acesta? Din considerent de stabilitate politică."
Tăriceanu a explicat că justiţia este predispusă la excese, pe fondul faptului că nu este o structură democratică.
"Sunt filtre care previn abuzurile potenţiale. Abuzuri pot face orice instituţii. Şi guvernul poate face abuzuri. Există un mecanism de control? Da. Parlamentul. În cazul justiţiei, există posibilitatea unui exces? Da. Puterea mai mare corupe. Puterea exercitată fără control corupe. În ţările democratice există "checks and balances", un sistem pentru evitarea derapajelor. La noi asistăm la un derapaj grav."