Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: România este un susţinător al politicii de extindere a UE

Tăriceanu: România este un susţinător al politicii de extindere a UE

Tăriceanu: România este un susţinător al politicii de extindere a UE
Sursa foto: Foto: Intact Images
de S.T.    |    18 Iun 2014   •   13:17

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că România este unul dintre statele europene care au beneficiat de politica de extindere a Uniunii Europene, motiv pentru care sprijină politica "uşilor deschise", scrie Agerpres.

"Este dorinţa noastră să sprijinim ţările balcanice pe calea europeană. Suntem un susţinător al politicii uşilor deschise şi, la nivel european, promovăm această politică. Extinderea s-a dovedit a fi una dintre politicile cele mai de succes care au contribuit la un continent mai paşnic. Împlinirea criteriilor politice, economice, dar şi armonizarea cu legislaţia comunitară sunt inima politicii de extindere. (...) Ne reafirmăm deschiderea către alte cooperări cu Parlamentele din zonă pentru a susţine parcursul european al ţărilor din Balcanii de Vest. În faţa provocărilor, trebuie să acţionăm împreună, la nivel parlamentar, pentru a comunica mai bine opiniei publice europene beneficiile extinderii", a spus Tăriceanu, cu prilejul Reuniunii Internaţionale "Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest", organizată, la Parlament, de către Comisia pentru politică externă a Senatului.

Şi preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip, a susţinut că România are hotărârea politică şi cunoştinţele de management necesare pentru a putea veni în ajutorul statelor din Balcanii de Vest care doresc să adere la Uniunea Europeană, Parlamentul României putând fi "un promotor care să susţină eforturile ţărilor balcanice".

Atât Călin Popescu-Tăriceanu, cât şi Petru Filip au atras atenţia cu privire la faptul că, după alegerile europarlamentare din 25 mai, forţele eurosceptice "au ieşit întărite", fiind necesară o reasigurare a faptului că Uniunea Europeană poate depăşi aceste provocări.

La finalul Reuniunii Internaţionale "Extinderea Uniunii Europene. Stadiu şi provocări pentru statele din Balcanii de Vest", a fost semnată o declaraţie prin care atât România, cât şi Italia se angajează, ca ţări membre ale Uniunii Europene, să sprijine parcursul european al statelor din Balcanii de Vest care doresc să adere la Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu
Parteneri
ANM anunţă cum va fi vremea în iunie
x close