Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: uninominalul va reduce numărul parlamentarilor

Tăriceanu: uninominalul va reduce numărul parlamentarilor

Tăriceanu: uninominalul va reduce numărul parlamentarilor
24 Oct 2007   •   15:57

Premierul Tăriceanu a declarat că votul uninominal este rodul unei dezbateri publice şi a unei susţineri foarte largi din partea partidelor politice. ?Proiectul a avansat foarte greu în Parlament cu toate că are susţinere din partea opiniei publice, de aceea s-a decis asumarea răspunderii pe uninominal?, a precizat primul ministru. Noutatea acestei legi este scăderea numărului de parlamentari, care vor fi aleşi în funcţie de numărul de alegători, respectându-se principul reprezentării proporţionale.

Votul se va face pe baza cărţii de alegători, iar caracterul universal al votului va fi păstrat. Sistemul de vot uninominal va fi introdus în aplicare cu începere de la primele alegeri pentru Parlamentul României.

Termenele de promulgare sunt prevăzute în legislaţie dar rămâne la latitudinea preşedintelui când promulgă legea, a spus premierul Tăriceanu. Acesta a mai declarat că nu se poate folosi infrastructura pentru euroalegeri pentru demararea referendumului. Costul referendumului este de 20 de milioane de euro şi nu se pot face economii prin organizarea sa odată cu euroalegerile.

Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a anunţat că nu înţelege de ce preşedintele Traian Băsescu a declanşat un referendum şi de ce premierul Tăriceanu a aprobat un proiect de lege care se afla deja în dezbaterea Senatului. Acesta este convins că este vorba doar de o luptă politică. Văcăroiu a declarat că amendamentele la legea uninominalului vor fi trimise premierului Tăriceanu în cursul zilei de miercuri.

Senatorul PD Marius Marinescu a declarat că democraţii susţin ambele variante de lege pentru uninominal, atât varianta propusă de Guvern, acceptată după negocieri, cât şi varianta mai ?pură? propusă de şeful statului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a declarat că guvernul îşi va asuma răspunderea pe uninominal luni după-amiază, iar la o săptămână după aceea odată cu stabilirea timpilor de antenă va începe campania pentru referendum. Reprezentanţii PD au încercat să tergiverseze uninomninalul, au insistat ca acest calendar să fie amânat cât mai mult, dar Camera Deputaţilor a repins cererea acestora, a mai spus Olteanu.

Purtătorul de cuvât al PC, Bogdan Ciucă, a declarat că proiectul uninominal este o necesitate, dar că organizarea referendumului este o risipă, mai ales că legislaţia actuală obligă crearea unor sedii de vot paralele.

TĂRICEANU: UNINOMINALUL VA REDUCE NUMĂRUL PARLAMENTARILOR
VĂCĂROIU: UNINOMINALUL E O LUPTĂ POLITICĂ
OLTEANU ACUZĂ PD DE TERGIVERSĂRI

Anca Bundaru, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă un nou ciclon care ameninţă România
x close