Antena 3 CNN Politică Tema reformării Constituţiei provoacă dispute politice

Tema reformării Constituţiei provoacă dispute politice

Tema reformării Constituţiei provoacă dispute politice
01 Sep 2007   •   16:48

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a pledat, sâmbătă, pentru reformarea Constituţiei. Mai exact, liberalii îşi doresc introducerea unei republici parlamentare. Declaraţia lui Tăriceanu a stârnit reacţii pe scena politică. PSD susţine că ideea unei republici parlamentare nu ar fi decât o nouă încercare de a tranşa disputa dintre Premier şi Preşedinte, în timp ce democraţii şi liberal-democraţii, spun că românii doresc să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.

Conservatorii şi UDMR sunt de acord cu formula republicii parlamentare, iar Partidul România Mare crede că Premierul a greşit preluând două teme politice lansate de preşedintele Traian Băsescu. Chiar dacă nu resping reformarea Constituţiei, cei de la PRM sunt de părere că aceasta nu trebuie făcută în mod pripit.

La aceeaşi întâlnire de sâmbătă, Tăriceanu a amintit că Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pentru votul uninominal, dacă Parlamentul nu va aproba o lege în acest sens în această toamnă, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat la şcoala de vară a tinerilor liberali că preferă varianta asumării răspunderii în locul referendumului propus de preşedintele Băsescu. Tăriceanu consideră că o eventuală consultare populară ar fi inutilă, din moment ce toate partidele sunt de acord, în principiu, cu această formulă. El spune însă că acţiunea politică a partidelor nu coincide cu declaraţiile lor publice.

DECLARAŢIILE PREMIERULUI CU PRIVIRE LA VOTUL UNINOMINAL

Antena 3

×
Parteneri
1,5 milioane de angajați români ar putea avea salarii mai mici, din iulie
x close