Antena 3 CNN Politică Teza contracandidatului unic pentru Băsescu, repusă pe tapet. Profil: non-partizan şi neutru politic

Teza contracandidatului unic pentru Băsescu, repusă pe tapet. Profil: non-partizan şi neutru politic

Teza contracandidatului unic pentru Băsescu, repusă pe tapet. Profil: non-partizan şi neutru politic
Sursa foto: Traian Basescu
01 Feb 2009   •   16:19

Partidele politice ar trebui să analizeze şi oportunitatea prezentării unui contracandidat unic în perspectiva confruntării electorale directe cu preşedintele Băsescu,"inamicul numărul unu al naţiunii" susţine Institutul "Ovidiu Şincai" într-un raport de analiză a alegerilor parlamentare, dat duminică publicităţii. Analiştii Institutului condus de Adrian Severin, cunoscut ca un apropiat al social-democraţilor Ion Iliescu şi Adrian Năstase, fac şi o scurtă caracterizare a potenţialului candidat unic: acesta trebuie să fie eventual non-partizan şi neutru în raport cu actualele structuri de partid. Imaginea zugrăvită în raport duce cu gândul la actualul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, care a candidat independent pentru această funcţie şi a câştigat-o.
Ideea candidatului unic nu reprezintă o premieră. În perioada încercării de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, a mai fost promovată atât de liderul PC, Dan Voiculescu, cât şi de preşedintele Consiliului naţional al PSD, Adrian Năstase. La aceea vreme se vorbea de tratative între PSD, PNL şi PC pentru susţinerea unui candidat unic la preşedintie, pentru anul 2009, ca o garanţie a înlăturării lui Băsescu.
Contracandidatul "non-partizan", versus "neocezarismul" lui Băsescu
Raportul Institutului conţine o serie de recomandări către PSD, mai ales în privinţa scrutinului prezidenţial din acest an, unde susţinerea unui candidat unic împreună cu celelalte partide, cu excepţia PDL, este considerată o soluţie împotriva ?proiectului dezintegrator şi autorist băsescian?.
"În perspectiva confruntării electorale directe cu preşedintele Băsescu, partidele politice ar trebui să analizeze şi oportunitatea prezentării unui contracandidat unic, eventual non-partizan şi neutru în raport cu actualele structuri de partid, capabil să insufle populaţiei în mare măsură cuprinse de scepticisim şi cinism, o nouă speranţă şi un nou ideal, opunând proiectului dezintegrator şi autorist băsescian unul unificator şi democratic. Modelul ?candidaturii Obama? este o sursă majoră de inspiraţie în acest sens", se arată în raport, care mai vorbeşte de o consolidare a "neocezarismului" lui Traian Băsescu.
Raportul Institutului mai arată că, pe fondul demobilizării partidelor politice, a pierderii încrederii populaţiei în forţele politice democratice, a scăderii permanente a prezenţei la vot, guvernele, indiferent de structura politică, sunt lipsite de o reală legitimitate politică, ceea ce creează condiţile apariţiei unui regim autoritar. "Naţiunea este în pericol. Se produce o contrarevoluţie de catifea, care neagă principalele valori democratice ale Revoluţiei, contrarevoluţie care se suprapune peste fenomenul crizei globale (...) şi peste fenomenul de fragmentzare a societăţii româneşti, de desfacere a statului în structuri de oligarhie locală", a apreciat europarlamentarul Adrian Severin,director Coordonator al Institutului "Ovidiu Şincai".
În opinia Institutului, candidatul care va fi ales de partide, inclusiv de PSD, ar trebui să promoveze viziunea de stânga asupra situaţiei societăţii româneşti şi a soluţiilor la problemele acesteia, şi să se opună oricărui proiect de revizuire a Constituţiei care ar determina concentrarea puterii într-o instituţie de tip unipersonal.
Partidele nu se grăbesc cu proprii candidaţi
În prezent, PSD aşteaptă rezultatele unui sondaj de opinie comandat de partid înainte de a-şi desemna un candidat propriu la Preşedinţie. Actualul lider, Mircea Geoană ezită să dea curs solicitării venite în acest sens din partea mai multor lideri locali. Adrian Năstase, un alt nume vehiculat pentru cursa prezidenţială, a arătat că nu poate candida din nou câtă vreme PSD este asociat la guvernare cu formaţiunea care-l sprijină pe Traian Băsescu.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, creditat ca virtual contracandidat al lui Băsescu,în cazul în care ar fi susţinut de toate celelalte partide, a anunţat că ar dori să rămână la Primăria Bucureştiului până în 2012.
PNL trece la rândul său prin mari frământări legate de desemnarea candidatului la preşedinţie. Deşi liberalii susţin că vor avea un candidat propriu la cea mai înaltă funcţie în stat, deocamdată acest partid are probleme cu lupta internă pentru putere. Cine va câştiga cursa pentru şefia PNL ar putea deveni şi candidatul la prezidenţiale, asta în cazul în care scenariul candidatului unic al partidelor politice nu ar ispiti mai mult calculele politice liberale.
PNL : Orice construcţie politică care poate să-l debarce pe Băsescu trebuie luată în consideraţie
Deja unii liberali au emis semnale că soluţia candidatului unic nu ar fi de lepădat. Liderul PNL Eugen Nicolăescu a declarat că, în opinia sa, trebuie analizată orice construcţie politică privind debarcarea lui Băsescu. "Aş vrea să adaug strict personal că orice construcţie politică în România care poate să-l debarce pe Traian Băsescu de la conducerea României trebuie luată în consideraţie. Trebuie să scăpăm de acest conducător toxic pentru România", a spus vicepreşedintele PNL.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Bogdan Olteanu a precizat însă că recomandarea făcută de Institutul "Ovidiu Şincai" este problema PSD şi că liberalii îşi vor stabili săptămâna viitoare calendarul de desemnare a propriului candidat la prezidenţiale.
?Eu înţeleg că Institutul Şincai este un Institut al PSD, care face recomandări PSD oarecum în contradicţie cu linia acestui partid. Cred că e problema PSD să-şi clarifice realţiile cu Institutul şi să-şi clarifice poziţiile referitoare la candidaturi. În ce ne priveşte, noi suntem un partid de Opoziţie şi în mod cert vom avea un candidat la preşedinţie României. Nu ştiu dacă partidele aflate la guvernare au protocoale, clauze secrete, înţelegeri verbale dacă vor avea sau nu un candidat unic, dar asta e problema PSD. Noi liberalii vom stabili chiar săptămâna viitoare miercuri calendarul de desemnare a candidatului prezidenţial a în marite vom organiza un Consiliu Naţional care să desemneze candidatul la preşedinţia României", a precizat purtătorul de cuvânt al liberalilor.
Raţiunile susţinerii unui contracandidat comun de către partidele politice opuse lui Traian Băsescu pot fi găsite şi în rezultatele ultimelor sondaje. Conform ultimului studiu INSOMAR, Băsescu ar câştiga alegerile prezidenţiale încă din primul tur, cu 59% din voturi, urmat de Mircea Geoană, cu 13%, de Sorin Oprescu,cu 8%, în timp ce un candidat liberal ar obţine numai trei procente.
Marius Vulpe, Antena.ro

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu Presedintie PSD PNL PC
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close