Antena 3 CNN Politică Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania nu doresc independenţa

Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania nu doresc independenţa

Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania nu doresc independenţa
30 Dec 2007   •   15:53

Laszlo Tokes nu doreşte independenţa regiunilor cu populaţie majoritar maghiară din Transilvania, ci doar mai multă autonomie. Declaraţia a fost făcută chiar de eurodeputatul român, care a precizat că situaţia din Kosovo nu va crea un precedent periculos pentru România. ?Chiar dacă maghiarii au reuşit să facă parte din guvernul central, Bucureştiul face totul pentru regiunile românilor, uitând adesea de Transilvania?, a susţinut Tokes, citat de Mediafax. Afirmaţiile eurodeputatului au venit ca reacţie la declaraţiile senatorului italian Francesco Cossiga.

Acesta a avertizat că proclamarea independenţei Kosovo în mod unilateral va avea un efect domino îm multe regiuni europene, ?aruncând Uniunea Europeană în haos?. Ca exemplu, Cossiga a vorbit despre cazul maghiarilor din Transilvania, care ar putea cere independenţa faţă de România.

Laszlo Tokes a dat însă asigurări că ?abandonarea noastră de către Bucureşti este o politică greşită, pentru că noi suntem poarta deschisă către Europa. Avem nevoie de autostrăzi, de trenuri rapide care să facă legătura cu Budapesta şi Viena, altfel va reîncepe emigrarea maghiarilor din Ardeal spre patria-mamă ungară, cum deja s-a mai întâmplat. Cu toate acestea, noi nu dorim independenţa, am dori doar ca Bucureştiul să recunoască faptul că acolo se produce 40 la sută din PIB-ul românesc şi că bogăţia regiunii depăşeşte cu 10 la sută nivelul mediu al bunăstării din România?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close