Antena 3 CNN Politică Tokes ţine cu dinţii de Steaua României. Avocatul acestuia cere ca Firea şi Andronescu "să se abţină"

Tokes ţine cu dinţii de Steaua României. Avocatul acestuia cere ca Firea şi Andronescu "să se abţină"

Tokes ţine cu dinţii de Steaua României. Avocatul acestuia cere ca Firea şi Andronescu "să se abţină"
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    24 Sep 2013   •   15:57
Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Laszlo Tokes, spune că va merge doar el la şedinţa de joi a Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României", întrucât clientul său va fi în Parlamentul European, şi că va cere ca Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu "să se abţină", în caz contrar acestea urmând să fie recuzate. 
 
"Şi Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare care judecă. Nu poţi să şi centrezi, să şi dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abţină, iar dacă nu, vor fi recuzate. Dacă totuşi se va respinge recuzarea, voi susţine întâmpinarea, apoi voi studia ce cale de atac există pentru această nelegalitate", a spus Kincses, potrivit Mediafax.
 
Luni, Kincses Elod afirma că nu a fost constituit în mod legal Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României", deoarece Adunarea Generală nu a fost statutară, motiv pentru care a scris un "proiect de întâmpinare" pe care îl va prezenta în faţa acestuia. 
 
Pe 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".
 
În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat".
 
Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".
 
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional "Steaua României".
 
Europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept "grave" şi "neadevărate" acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost "denaturate într-o manieră inimaginabilă".
 
El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

Consiliul de onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" format pe 19 septembrie se va reuni pe 26 septembrie, pentru a decide dacă Laszlo Tokes rămâne sau nu cu decoraţia.




 

×
Parteneri
Medicul Adrian Marinescu, detalii de ultimă oră despre Florin Piersic
x close