Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: „CCR să spună dacă graţierea e o problemă de interes naţional. Mă tem că e un joc politic”

Traian Băsescu: „CCR să spună dacă graţierea e o problemă de interes naţional. Mă tem că e un joc politic”

Traian Băsescu: „CCR să spună dacă graţierea e o problemă de interes naţional. Mă tem că e un joc politic”
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Ian 2017   •   20:03

Traian Băsescu consideră că, premergător declanşării unui referendum pe temele anunţate luni de şeful statului, Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe dacă graţierea este sau nu o problemă de interes naţional.

"Cred că s-a intrat într-o nouă fază a bătăliei dintre preşedinte şi Parchete, pe de-o parte, Guvern, majoritatea parlamentară, pe de altă parte. Articolul 90 din Constituţia României spune foarte clar că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime prin referendum voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Marea problemă este dacă o graţiere pentru câteva mii de oameni este sau nu o problemă de interes naţional. Aici, probabil că doar Curtea Constituţională ne poate da o indicaţie, o soluţie, având în vedere că graţierea, spre exemplu, o face şi preşedintele, graţieri individuale, se pot da legi. Deci, nu mi-aş permite să intru în teritoriul constituţionaliştilor, să vorbim dacă o graţiere colectivă sau o OUG privitoare la modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR poate face obiectul unui referendum sau nu. Este complicat şi pentru mine în momentul de faţă să-mi dau cu părerea", a declarat Traian Băsescu, pentru Agerpres.

Întrebat dacă, faţă de cele exprimate, vede necesară o consultare a Curţii Constituţionale înainte de declanşarea unui referendum, preşedintele PMP a spus: "Da, cred că doar Curtea Constituţională ne poate spune, pentru că nu avem nicio lege în care să fie descrisă sau în care să fie prinsă informaţia sau reglementarea că o graţiere este o problemă de interes naţional".

"Mă tem că în momentul de faţă este mai mult o chestiune de interes politic şi de joc politic. (...) Am reţineri dacă o graţiere pentru 2.500-3.000 de oameni se încadrează în ideea de interes naţional. Trebuie clarificată, după părerea mea. Sigur, din punct de vedere moral, categoric este o problemă de moralitate naţională, numai că Constituţia este mult mai seacă", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că va începe demersurile privind organizarea unui referendum pe tema modificării legislaţiei în materie penală.
 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close