Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu nu a uitat de referendumul din 2009: „Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis?”

Traian Băsescu nu a uitat de referendumul din 2009: „Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis?”

Traian Băsescu nu a uitat de referendumul din 2009: „Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis?”
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Feb 2017   •   10:23

Traian Băsescu a publicat, pe Facebook, un mesaj în care îi sugerează președintelui Klaus Iohannis să le adreseze românilor, în referendumul anunțat pe tema justiției, o întrebare referitoare la Parlamentul unicameral, amintind astfel de inițiativa sa din 2009, când a declanșat un referendum validat de CCR, însă refuzat în Parlament.

”Oare va juca Domnul Preşedinte Iohannis ?
În 2009 eu am declanşat un referendum pentru ca Parlamentul să devină unicameral şi să aibe 300 parlamentari. Un parlament unicameral implica şi modificarea Constituţiei, nu numai a Legii Electorale. Deşi a fost validat de Curtea Constituţională, referendumul nu a fost pus în aplicare de Parlament, încălcându-se grav Art. 2 alin.1 din Constituţia României care spune clar, citez, “Suveranitatea natională aparţine poporului roman, care o exercită prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.
Azi Preşedintele Iohannis ar putea introduce la referendumul pe care îl va declanşa şi întrebarea :
“Sunteţi de acord ca Parlamentul României să fie format din 100 senatori şi 200 deputaţi?”.
Această întrebare, dacă referendumul va fi validat, face imposibilă nerespectarea rezultatului referendumului pentru că nu mai este necesară modificarea Constituţiei ci doar a Legii Electorale.
În plus, întrebarea are avantajul că va fi un catalizator pentru prezenţa la vot a românilor şi nici nu repetă întrebarea din 2009.
”, a scris Traian Băsescu, pe Facebook.

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close