Antena 3 CNN Politică Trei zile până la votarea moţiunii

Trei zile până la votarea moţiunii

Trei zile până la votarea moţiunii
30 Sep 2007   •   02:26

Avem o moţiune, cum o votează aleşii noştri? 1000 de zile de haos - Sfârşitul guvernării de dreapta, un titlu de moţiune lung şi cu impact, pentru o deplasare de forţe care împart, cel puţin deocamdată, clasa politică în două: în colţul din stânga, PSD, PD şi PLD, faţă în faţă cu PNL, UDMR şi PC, în colţul din dreapta. Cele 139 de semnături strânse la finalul a şapte capitole de critici fierb opinia publică la foc mic, abătând din nou privirile dinspre sinistraţii inundaţiilor, şcolile nereparate sau apropierea iernii care ne va lua, nu-i aşa, pe nepregătite.

Moţiunea ?1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta? susţine că guvernarea liberală a fost incompetentă şi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României, iar social-democraţii se prezintă ca singurul partid responsabil. ?PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaţia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaţiei şi senzaţiei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi şi mediului internaţional?.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 232 de voturi. Până în prezent, PSD, PD şi PLD au anunţat că susţin moţiunea, cele trei formaţiuni având în total 248 de parlamentari. PRM (44 voturi) se abţine. PNL, PC, UDMR, minorităţile şi independenţii însumează 164 de voturi. Dintre cei 16 independenţi, maximum trei sau patru ar putea să susţină moţiunea. Este însă greu de crezut că PSD, PD şi PLD vor atinge cifra maximă de 247, în condiţiile în care fiecare partid are parlamentari care fie sunt în concediu medical, fie sunt plecaţi la Bruxelles, fie sunt ostili moţiunii.

Premierul se ocupă doar de starea naţiunii şi de euroalegeri

Preocuparea principală a PNL-ului nu este moţiunea de cenzură, a declarat vineri premierul Călin Popescu Tăriceanu. Liberalii asigură conducerea ţării, ?ne ocupăm de gestionarea treburilor curente şi ne pregătim de testul cel mai important pentru România ? euroalegerile?, a precizat premierul. În ceea ce priveşte declaraţiile de joi ale preşedintelui Traian Băsescu, premierul a replicat: ?Preşedintele vrea să se bage în seamă. Până nu se votează moţiunea, nu are prea mare lucru de făcut, dar a vrut să arate poporului că are şi el un rol?. Joi, preşedintele a spus clar că este exclus să îl mai desemneze pe Tăriceanu ca prim-ministru, în cazul în care guvernul va cădea. ?Cu certitudine opţiunea mea va fi un premier PD?, a afirmat atunci Băsescu, precizând că va încerca să refacă alianţa de dreapta.

După depunere, primul ministru nu a comentat foarte mult situaţia în care se află guvernul. Legat de presupusele negocieri cu social-democraţii, el a spus: ?Nu răspund la şantaj politic. (...) Dacă motivul depunerii moţiunii de către PSD este intrarea la guvernare, atunci au greşit andrisantul?. În opinia sa, social-democraţii se bazează, în demersul lor, doar pe motive de ordin politicianist, motiv pentru care nu există şanse de negociere între PNL şi PSD.

Liberalilor nu le este frică de moţiune

Cel puţin, aşa susţine Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii, care nu are emoţii că moţiunea ar putea trece de votul Parlamentului reunit. În orice caz, liberalii nu cred într-o construcţie politică alături de social-democraţi. Cât despre speculaţii, Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a afirmat vineri că niciun liberal nu are mandat să negocieze cu PSD. Cu toate acestea, Olteanu recunoaşte că s-a întâlnit cu social-democratul Viorel Hrebenciuc. Olteanu a explicat că are multe astfel de discuţii, în cadrul cărora trebuie să repare ?ceea ce strică Băsescu?.

Zvonurile se înteţiseră când, cu puţin înainte de depunerea moţiunii, preşedintele PSD, Mircea Geoană, le-a transmis colegilor că este foarte posibilă o discuţie de ultim moment cu PNL. Geoană ar fi primit cu o zi înainte un telefon de la Tăriceanu, arată surse social democrate, ocazie cu care s-ar fi aranjat o altă întrevedere de taină. În plus, sâmbăta trecută, Ion Iliescu şi premierul Tăriceanu au împărţit o lojă la un spectacol de balet. Desigur, s-a discutat şi politică... Iar surse liberale anonime declarau, după depunere, că ?nu vor fi probleme cu moţiunea?...

TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ PSD (PDF)

Citiţi şi CINCI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Citiţi şi PATRU ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Antena3.ro

×
Parteneri
Metoda prin care românii au păcălit automatele de reciclare
x close