Antena 3 CNN Politică "Turnir" juridic: Băsescu, învins de "cavalerul" CV Tudor în procesul privind decoraţia "Steaua României"

"Turnir" juridic: Băsescu, învins de "cavalerul" CV Tudor în procesul privind decoraţia "Steaua României"

"Turnir" juridic: Băsescu, învins de "cavalerul" CV Tudor în procesul privind decoraţia "Steaua României"
Sursa foto: Corneliu Vadim Tudor, Traian Basescu
17 Apr 2009   •   17:18

Corneliu Vadim Tudor a reuşit să păstreze în instanţă decoraţia "Steaua României" în grad de cavaler,distincţie în cazul căreia actualul preşedinte Traian Băsescu dispusese retragerea ei. Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză liderului PRM, pe motiv că o decoraţie sau distincţie nu poate fi anulată decât de cel care a conferit-o, în acest caz, fostul preşedinte Ion Iliescu.
"Ieri, (- joi n.r.) la Curtea de apel Bucureşti am câştigat procesul împotriva lui Traian Băsescu care încercase să îmi retragă decoraţia Steaua României(...). Nu are voie să retragă o decoraţie decât acel şef de stat care a decernat-o. Ori, eu am primit-o în decembrie 2004 de la Ion Iliescu. Prin urmare, am câştigat acest proces", a afirmat, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Procesul dintre liderul PRM şi Administraţia Prezidenţială a fost deschis în iunie 2007, la scurt timp după decizia de retragere a medaliei "Steaua României", acordată lliderului PRM, în 2004, de către fostul şef al statului Ion Iliescu.
Încercarea prezidenţială de retragere a acestei decoraţii a venit după ce Vadim Tudor a făcut un adevărat scandal la ceremonia de condamnare a comunismului, ţinută de preşedintele Băsescu în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului, huiduindu-l pe şeful de stat şi pe unii reprezentanţi ai societăţii civile.
Imediat, un grup de intelectuali a cerut retragerea decoraţiei acordate liderului PRM, Cotroceniul dând curs acestei solicitări. Liderul PRM a deschis proces, iar Curtea de Apel Bucureşti a dispus suspendarea decretului prin care Preşedinţia a decis retragerea Ordinului Naţional "Steaua României în grad de Cavaler" liderului PRM. Suspendarea a fost menţinută şi de instanţa supremă, până la soluţionarea cererii de anulare a decretului.
Conflictul a ajuns până la Curtea Constituţională care în ianuarie 2009 a respins excepţiile, iar procesul a fost reluat la Curtea de Apel Bucureşti, care i-a dat câştig de cauză liderului PRM.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proces decoratie retragere instanta
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close