Antena 3 CNN Politică UDMR: politicienii din Ungaria n-ar trebui să intervină în problemele din România

UDMR: politicienii din Ungaria n-ar trebui să intervină în problemele din România

UDMR: politicienii din Ungaria n-ar trebui să intervină în problemele din România
30 Oct 2007   •   11:44

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că politicienii ungari pot să-şi spună părerea în legătură cu formaţiunile care-i reprezintă pe maghiarii din afara graniţelor Ungariei, dar fără să intervină în problemele comunităţilor maghiare. Kelemen Hunor a explicat că în urma intervenţiei partidelor politice din Ungaria în viaţa comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, unele dintre acestea au ajuns să fie dezbinate şi au rămas fără reprezentanţi în parlamentele naţionale. El a dat astfel exemplul Voivodinei (Serbia) şi al Ucrainei. Acesta a adăugat că în ultimii 17 ani nu a auzit ?o declaraţie mai cinică? venită din partea unui politician ungar ca cea făcută de fostul premier Viktor Orban, care îl susţine la alegerile pentru Parlamentul European pe episcopul Laszlo Tokes.

?Orban a fost întrebat dacă va avea remuşcări în cazul în care nici un reprezentant al comunităţii maghiare nu va intra în Parlamentul European şi fostul premier a spus că nu va avea nici o remuşcare. A spus că remuşcări să aibă maghiarii din România dacă nu vor vota aşa cum trebuie şi nu vor fi prezenţi la urne?, a afirmat Kelemen Hunor.
Episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, va candida ca independent la alegerile pentru Parlamentul European, el respingând propunerea UDMR de a se regăsi pe un loc eligibil pe lista acestei formaţiuni.

Liderii UDMR se tem că acest lucru va periclita şansele comunităţii maghiare din România de a avea un reprezentant la Bruxelles. Potrivit senatorului UDMR Gyorgy Frunda, calculele arată că în urma alegerilor din 25 noiembrie vor intra în Parlamentul European ori doar candidaţii Uniunii, ori niciunul, şansele episcopului fiind mici.

Lui Frunda nu i se pare normal şi nici moral ca partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, care face parte ca şi UDMR din aceeaşi familie populară europeană, să sprijine la alegerile europarlamentare un candidat independent, împotriva Uniunii.

Rompres

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close