USL va cere CC să aplice forma iniţială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum

de L.D.    |    30 Iul 2012   •   17:48
USL va cere CC să aplice forma iniţială a OUG 41, care nu impune cvorum la referendum Foto: Mediafax
Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat că USL se va adresa Curţii Constituţionale pentru a aplica legea în vigoare la momentul declanşării referendumului, respectiv Legea 3/2000 în forma modificată prin OUG 41, care nu include condiţia de prezenţă la urne de 50% plus unu, scrie Mediafax.
   
Această variantă a OUG a fost adoptată de Executiv cu o zi înaintea suspendării preşedintelui, ceea ce a marcat practic începerea procedurii de demitere a şefului statului.
   
Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, susţine că legea aplicabilă la momentul declanşării procedurii de demitere a şefului statului era OUG 41/2012, iar USL va cere Curţii să respecte legea. Ordonanţa a fost modificată ulterior în Parlament şi promulgată în 24 iulie de preşedintele interimar Crin Antonescu.
  
Deputatul liberal susţine că procedura suspendării preşedintelui a fost declanşată în baza OUG 41/2012, potrivit căreia şeful statului poate fi demis cu majoritatea voturilor exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum, modificările survenite neaplicându-se retroactiv.
   
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 41, prin care s-a modificat Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost publicată în Monitorul Oficial 452 din 5 iulie 2012.
   
OUG modifica articolul 10 din Legea 3/200, astfel că acesta prevede: "Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Preşedintelui Romaniei este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor care au participat la referendum".
   
Art. 5., alineatul (2), din Legea 3/2000 nemodificată stipula că referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.
   
Derogarea prevăzută în modificare permite demiterea preşedintelui, fără condiţionarea prezenţei la vot.
   
Fostul ministru al Justiţiei susţine că la momentul declanşării procedurii de suspendare a preşedintelui României era în vigoare OUG 41/2012, astfel că orice modificare legislativă intervenită după demersul parlamentarilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu se aplică pentru viitor, ordonanţa între timp producându-şi efectele.
   
Cu toate acestea, referendumul s-a desfăşurat după programul de vot prevăzut în OUG modificată, argumentul lui Chiuariu fiind ca acestea sunt detalii tehnice, de organizare şi nu afectează esenţa legii.
   
Chiuariu a invocat Decizia 420, din 3 mai 2007, a Curţii Constituţionale, în care s-au luat în discuţie modificări ale Legii referendumului, respectiv aplicarea retroactivă. "Curtea Constituţională nu poate primi nici critica referitoare la retroactivitatea legii examinate, deoarece obiectul acesteia îl constituie procedura referendumului, iar normele de procedură, care sunt de imediată aplicare, nu produc efecte asupra unor situaţii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se derulează după intrarea în vigoare a legii", a statuat Curtea în decizia sa din 2007.
   
Această decizie mai prevedea că "valabilitatea referendumului nu mai este condiţionată de participarea majorităţii persoanelor înscrise pe listele electorale".
   
Decizia 420/2007, publicată pe site-ul Curţii Constituţionale, arată că "normele de procedură, care sunt de imediată aplicare, nu produc efecte asupra unor situaţii juridice anterioare, ci numai asupra celor care se derulează după intrarea în vigoare a legii" şi invocă art.15 alin.(2) din Constituţie: "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile".
   
Astfel, acest principiu indicat de CC în 2007 s-a aplicat referendumului organizat duminică, 29 iulie 2012, spune Tudor Chiuariu.
   
În acest context, Chiuariu consideră că orice modificare legislativă privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este aplicabilă pentru viitor, respectiv orice modificare suferită de OUG 41 este pentru viitorul referendum.
   
Procedura declanşării suspendării preşedintelui, validată de Parlament în 6 iulie, a fost începută în baza OUG 41/2012 , orice modificare neputând retroactiva, explică el.
 

x close