Antena 3 CNN Politică Vanghelie agită arma Parlamentului înspre Boc: Nici un ministru PSD remaniat fără consultarea noastră

Vanghelie agită arma Parlamentului înspre Boc: Nici un ministru PSD remaniat fără consultarea noastră

Vanghelie agită arma Parlamentului înspre Boc: Nici un ministru PSD remaniat fără consultarea noastră
Sursa foto: Marian Vanghelie
29 Iul 2009   •   16:33

Remanierea guvernului nu se poate discuta decât la pachet cu premierul Emil Boc, a afirmat miercuri, preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, sugerând că actualul prim-ministru ar putea fi silit să părăsească Palatul Victoria dacă va călca cumva pe bătăturile partenerilor social-democraţi. Încurajat de rescrierea raportului de putere în legislativ, prin resuscitarea alianţei parlamentare tacite dintre PSD şi PNL, Vanghelie l-a ameninţat voalat pe Boc că va fi surprins de reacţia partiului său în cazul în care va remania un ministru social-democrat fără să-şi consulte partenerii de guvernare din Kiselleff. Spre deosebire de colegul său de partid, Liviu Dragnea, primarul sectorului 5 al Capitalei a exclus problema unei remanieri în acest moment şi a făcut apologia importanţei controlului Parlamentului asupra acţiunilor Executivului Boc. Vanghelie a răsucit puţin cuţitul şi în orgoliul ministrului Turismului, Elena Udrea, declarând că democrat-liberala îi este simpatică şi că nu ar trebui să aibă motive de supărare din cauza înfiinţării comisiei de anchetă deoarece ?demersul va merge cel mai rapid?.

Remaniere, numai cu Boc la Pachet

"Când se discută de o remaniere, se discută de remaniere guvernamentală în pachet cu domnul Boc", a spus Vanghelie.
Vanghelie s-a ferit să se pronunţe asupra punerii în practică a scenariului remanierii în luna august. "Nu ştiu ce să vă zic acum, din acest punct de vedere, nu vreau să mă pronunţ", a comentat laconic Vanghelie.

Liderul PSD a ţinut să avertizeze Palatul Victoria că partidul său nu-şi va menaja nici partenerii democrat-liberali nici pe premierul Emil Boc dacă acesta va remania un ministru social-democrat fără să-i consulte.
"O să fiţi surprinşi. Vă asigur. O să fiţi şi dumneavoastră şi cel care va încerca să ia această iniţiativă fără să ne consulte", a susţinut Vanghelie.

Simpla schimbare a miniştrilor, prin remaniere, este însă atributul premierului prin Constituţie şi nu trebuie supusă la vot în Parlament. Potrivit articolului 85 din textul fundamental al ţării, numai în cazul în care se schimbă structura Executivului (desfiinţarea, comasarea sau înfiinţarea altor ministere) sau se schimbă componenţa politică a acestuia Guvernul trebuie să meargă în Parlament pentru votul de încredere.

Parlamentul, arma PSD împotriva planurilor PDL de remaniere

Cu toate acestea, primarul PSD a mai transmis un semnal de avertisment democrat-liberalilor, arătând că factorul decizional s-a mutat de la Palatul Victoria la nivelul Parlamentului prin rescrierea raporturilor de forţă din legislativ.
"În PDL, domnul Vasile Blaga poate să lase foarte multe de înţeles. Când este vorba de Parlament, nu ştiu dacă este neapărat punctul de vedere al lui Blaga luat în considerare", a mai spus Vanghelie, referindu-se la declaraţiile secretarului general al PDL, care lăsase de înţeles că există nemulţumiri în privinţa a patru miniştri social-democraţi.
Preşedintele PSD Bucureşti s-a pronunţat pentru un mai bun control parlamentar asupra Guvernului, apreciind că trebuie depăşită etapa în care prim-ministrul conduce şi legislativul României.
"Cred că trebuie să depăşim etapa în care primul ministru conduce şi Parlamentul României. A fost o anumită etapă în România. Eu cred că Parlamentul trebuie să conducă guvernul şi trebuie să intrăm într-o etapă democratică în România. Să nu mai fie unul singur care să fie preşedinte de partid, prim ministru, preşedinte la Senat, preşedintele României", a conchis Vanghelie.

Vanghelie răsuceşte cuţitul în rana Elenei Udrea: "Mi-e simpatică, nu trebuie să fie supărată"

Vanghelie a sugerat şi instrumentele parlamentare cu care PSD se poate face ascultat de PDL în privinţa remanierii: alianţa cu PNL manifestată deja la Camera Deputaţilor prin crearea comisiilor de anchetă Ridzi şi Udrea, o practică pe care unii parlamentari din cele două formaţiuni politice ar dori să o extindă şi la Senat pentru ministrul Transpoturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu. Resuscitată cu succes, colaborarea parlamentară cu PNL a permis social-democraţilor să înscrie câteva puncte la imagine: Ridzi a fost debarcată din fruntea MTS, iar ministrul Mediului, pesedistul Nicolae Nemirschi este pe punctul de a fi exonerat de orice răspundere în comisia care a anchetat modul de derulare a unui contract public de publicitate.

Liderul PSD Bucureşti i-a recomandat ironic ministrului Turismului să nu mai fie supărată din cauza înfiinţării acestei comisii, asigurând-o că ?demersul va merge mai rapid? ca în cazul Ridzi.

"I se vor cere nişte documente doamnei Udrea. Nu trebuie să fie supărată. Noi o simpatizăm pe Elena Udrea şi, ca atare, eu cred că demersul va merge cel mai rapid. Nu vor fi sincope sau probleme. Criza în ansamblu înseamnă o criză de bani. Noi încercăm să vedem banii care se cheltuie pe unele lucruri care nu au legătură cu pământul. Banii aceia încercăm să-i direcţionăm în zone unde ar fi necesar şi e nevoie de bani", a arătat Vanghelie.

Edilul sectorului 5 a profitat de ocazie pentru a critica Guvernul pentru acordarea unui buget prea mare Ministerului Turismului. "Nu cred că nimeni nu simţea nevoia de un buget foarte mare la Ministerul Turismului. Poate că la vremea respectivă PSD nu a spus foarte clar, dar, din punctul meu de vedere, cred că a fost o greşeală a guvernului şi răspunzători putem să fim cu toţii, ca să fim corecţi, nu doar domnul prim ministru Emil Boc şi domnul prim ministru Traian Băsescu", a spus Vanghelie.




Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Marian Vanghelie
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close