Antena 3 CNN Politică Vanghelie, ?amfitrionul grătarelor?, lăsat fără obiectul muncii: Protestul ia locul micilor şi berii de 1 mai

Vanghelie, ?amfitrionul grătarelor?, lăsat fără obiectul muncii: Protestul ia locul micilor şi berii de 1 mai

Vanghelie, ?amfitrionul grătarelor?, lăsat fără obiectul muncii: Protestul ia locul micilor şi berii de 1 mai
Sursa foto: Marian Vanghelie
14 Apr 2010   •   12:15

Noua conducere social-democrată nu mai doreşte sărbătorirea zilei de 1 Mai în frum de grătare, miros de mici şi aromă de bere şi difuzoare date tare, reţeta preferată şi aplicată de ani buni de către liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie. Pe fondul reclamaţiilor lui Victor Ponta pe tema datoriilor de milioane de euro contracte de partid în ultimele campanii electorale, PSD este pe punctul de a trece de la festivismul tradiţional prin care s-a făcut remarcat în respectiva zi la sobrietatea specifică perioadei de criză economică. În loc de bonuri pentru mici şi pet-ul cu bere, românii se vor putea delecta de ziua câştigării dreptului la muncă cu protestele sociale care vor fi puse în scenă la nivel local de fiecare filială judeţeană PSD şi cu intervenţiile obligatorii televizate şi în presă pe care liderii locali pesedişti trebuie să le presteze în respectiva zi pe diferite canale media.

Festivismul practicat până acum de 1 mai este criticat într-un document existent în mapa de lucru a şedinţei CEXN a PSD care are loc astăzi la Călimăneşti. Potrivit documentului, citat de Mediafax, "elementul central al zilei este legat de semnificaţia iniţială a sărbătorii, respectiv marcarea câştigării dreptului la muncă (ziua de muncă de opt ore). Aceasta înseamnă renunţarea la atitudinea festivistă în favoarea cele grave, alături de concentrarea resurselor umane şi materiale ale partidului către organizarea de astfel de evenimente".
În acest sens, documentul propune ca PSD să marcheze ziua de 1 Mai prin proteste sociale în fiecare organizaţie judeţeană, unul din scvopul fiind şi acela de a demonstra forţa filialelor, alături de întărirea legăturii directe a mesajului PSD cu semnificaţia zilei de 1 Mai, se mai arată în document.
Potrivit documentului citat, "în contextul protestelor sociale şi al accentuării problemelor economice, PSD are obligaţia de a arăta că tratează cu deosebită importanţă această zi, fiind un prim pas spre afirmarea fiecărei organizaţii, la nivel local, în perspectiva viitoarelor bătălii politice".

În acelaşi document se precizează că principalul partener al PSD va fi mişcarea sindicală, urmând ca, împreună cu sindicatele, PSD să marcheze 1 Mai prin mitinguri pentru a promova mesajul partidului ?luptă pentru dreptul românilor la muncă, împotriva şomajului şi împotriva Guvenului care transferă costurile crizei pe umerii oamenilor simpli".

Filialele locale ale PSD sun îndemnat ca, până pe 20 aprilie, să realizeze un calendar comun de acţiuni de protest împreună cu structurile sinicale judeţene şi să transmită aceste informaţii la Cabinetul preşedintelui PSD, Victor Ponta.

Documentul prezintă şi modul în care membrii de parti trebuie să participe la manifestaţiile de 1 mai. Social-democraţii trebuie să se adune într-o piaţă centrală din oraş, vor însoţi marşul de protest în faţa prefecturilor, unde "se va aborda o atitudine serioasă, gravă, dinamică, marcată de importanţa evenimentului şi de importanţa socială gravă a situaţiei". În documentul citat se arată că se vor organiza scene de unde să se transmită aceste mesaje, care vor fi acompaniate sonor de imnul PSD, Hora Unirii.

În paralel, tooate filialele au obligaţia de a filma şi fotografia evenimentul organizat şi de a transmite, în maxim două ore de la terminarea acestuia, imagini şi fotografii la centru, pentru a fi procesate.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close