Antena 3 CNN Politică Victor Ponta şi Arseni Iaţeniuk au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră

Victor Ponta şi Arseni Iaţeniuk au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră

Victor Ponta şi Arseni Iaţeniuk au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră
de M.T.    |    02 Oct 2014   •   18:14

 Premierul Victor Ponta şi omologul său ucrainean, Arseni Iaţeniuk, au semnat, joi, la Kiev, Acordul dintre România şi Ucraina privind micul trafic la frontieră, informează Agerpres.

 
Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontiera a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.
 
Prevederile Acordului se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă până la 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita stabilită.
 
De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Aceste persoane pot trece frontiera româno-ucraineană fără viză, pe baza permisului de mic trafic de frontieră.
 
În cadrul ceremoniei de semnare a Acordului, premierul Ponta i-a înmânat un document omologului ucrainean prin care partea română acceptă înfiinţarea unui consulat al Ucrainei în România, cel mai probabil la Sighetu Marmaţiei, susţin mai multe surse oficiale.
 
Aceleaşi surse afirmă că România solicită în schimb înfiinţarea unui consulat în zona ucraineană Transcarpatia, la Solotvino.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta Arseni Iaţeniuk Kiev Ucraina
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close