Antena 3 CNN Politică Videanu acuză dezmăţul guvernării Tăriceanu: Creşterea pensiilor şi salariilor în 2008 cât întregul buget pe 2006

Videanu acuză dezmăţul guvernării Tăriceanu: Creşterea pensiilor şi salariilor în 2008 cât întregul buget pe 2006

Videanu acuză dezmăţul guvernării Tăriceanu: Creşterea pensiilor şi salariilor în 2008 cât întregul buget pe 2006
Sursa foto: Adriean Videanu
27 Mai 2010   •   12:33

Fostul guvern liberal de dreapta a făcut jocurile PSD şi a aplicat măsuri de stânga pentru rămânerea la putere cu aportul parlamentar al social-democraţilor, iar acum este responsabil pentru dezastrul economic în care se află România, a declarat joi, prim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu. El a acuzat dezmăţul bugetar comis de fostul Executiv Tăriceanu, apreciind că din 2006 au fost împărţite artificial pensiile şi salariile fără o bază reală.

?În programul de guvernare 2005-208 erau prevăzute două ţinte importante: câştigul de natură salarialăla 321 euro brut, iar pensiile să crească ca putere de cumpărare cu 30%. Amândouă obiectivele au fost atinse, chiar depăşite încă din 2006. Începând cu 2007 a început dezastrul în România. S-au angajat peste 300.000 de oameni şi au fost create 80.000 de posturi neocupate, folosite pentru crearea de sporuri şi prime. Sporurile de natura salarială au crescut în 2008 faţă de 2006 cu 76% în condiţiile în care salariile de bază au crescut la 63%. Costurile au crescut cu 139% faţă de ţinta pe care o aveam în programul de guvernare. Cele patru majorări de pensii în decurs de 12 luni au dus la creşterea acesteia peste dinamica creşterii econmomice, înregistrându-se practic o dublare a punctului de pensie? a citat Videanu o serie de cifre pentru a demonstra performanţa guvernării Tăriceanu.

El a arătat că majorarea cheltuielilor de personal cu 65% în 2008 şi a celor privind asistenţa socială cu 75% au provocat o gaură cât întregul buget de stat pe anul 2006.

"Toate majorările de pensii şi salarii s-au reflectat într-o explozie a cheltuielilor bugetare. Cheltuielile cu pensiile s-au majorat cu 84% în doi ani. Cheltuielile cu asistenţa socială şi salariile au ajuns în 2008 cât bugetul României în 2006. Nenorocirea face că dezmăţul bugetar nu s-a limitat în 2007-2008 ci a trebuit să fie continuat şi de actuala Putere? a arătat Videanu.

Videanu a invocat şi creşterea achiziţiilor de bunuri şi servicii cu 54% în timpul fostei guvernări liberale. Ministrul a explicat că actualului guvern nu-i rămâne în prezent decât o singură soluţie: a restructura cheltuielile publice şi un program de relansare economică

?În 2009 Guvernul a trebuit să realizeze o stabilitate macroeconomică, să limităm efectele acestui dezmăţ: nemajorarea taxelor, finanţarea neinflaţionistă a deficitului de cont curent, stabiltatea cursului. Am îngheţat nivelul cheltuielilor bugetare la nivelului lui decembrie 2008 pentru că nu se putea altfel. Fondul de salarii a crescut foarte puţin. Guvernul a scos din sistem 36.000 de oameni. Guvernului nu îi rămâne decât o singură soluţie. a restructura cheltuielile publice şi un program de relansare economică. Ce ar fi însemnat pentru toţi românii creşterea inflaţiei cu două cifre? Ar fi dus la creşterea creditului bancar în economie, la creşterea preţurilor?, a afirmat Videanu.

El a recunoscut că Guvernul ar fi trebuit să explice clar această situaţie încă din 2009: "Recunosc, aspectul de comunicare nu este cel mai tare punct al Guvernului" a spus primvicele PDL.

"Am încercat să luăm acele măsuri care au avut un efect mai puţin dureros, mizând pe reluarea creşterii economice. Singura şansă a României este reluarea creşterii economice. Eu sper să nu fie nevoie şi sunt împotriva creşterii de taxe. Susţin mărirea ariei de impozitare. Orice venit în orice ţară ar trebui impozitat. Agricultura ar trebui impozitată", a mai spus Videanu.

Antena3.ro

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close