Antena 3 CNN Politică Votul asupra moţiunilor PSD şi PNL va fi dat marţi, la prânz

Votul asupra moţiunilor PSD şi PNL va fi dat marţi, la prânz

Votul asupra moţiunilor PSD şi PNL va fi dat marţi, la prânz
22 Mar 2010   •   19:22

Votul asupra moţiunii simple depuse de PSD pe tema Muncii şi asupra celei depuse de PNL pe tema Sănătăţii a fost amânat până marţi la prânz, la sesiunea de vot final, informează Mediafax. Moţiunea PSD, intitulată "Şeitan, un tsunami PDL care înghite salariile, pensiile şi locurile de muncă ale românilor", a fost depusă de 52 de deputaţi social-democraţi.

Potrivit sursei citate, ministrul Muncii a declarat în plen că acuzaţiile din moţiunea PSD reprezintă "atacuri politicianiste total nefondate" şi a arătat că, în mandatul său, a promovat eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii şi de asigurările sociale de stat.

Dezbaterea moţiunii PSD a început cu aproximativ o jumătate de oră întârziere faţă de programul stabilit iniţial al Camerei Deputaţilor, din cauza numărului redus de deputaţi prezenţi la şedinţă. Parlamentarii liberalii au anunţat că vor susţine demersul social-democrat chiar dacă cer şi PSD să-şi asume răspunderea "pentru perioada din 2009 în care s-a aflat la guvernare, alături de PDL, când a girat, prin miniştrii săi, îngheţarea punctului de pensie precum şi legea salarizării unitar".

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, participă la dezbaterea moţiunii simple depusă de PSD. La dezbaterea moţiunii simple şi-au anunţat prezenţa 221 de deputaţi.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, un lucru imposibil în momentul de faţă, când PDL deţine majoritatea, alături de UDMR, grupul independenţilor şi cel al minorităţilor naţionale.

PNL a anunţat totuşi, luni, că deputaţii liberali vor vota în favoarea moţiunii simple depusă de PSD.

"PNL îşi exprimă în continuare protestul faţă de politicile sociale iniţiate, încă din 2009, de Guvernul Boc. Deşi acum se erijează într-un critic vocal al politicii sociale a actualei puteri, PSD trebuie să-şi asume răspunderea pentru perioada din 2009 în care s-a aflat la guvernare, alături de PDL. PSD a girat atunci, prin miniştrii săi, îngheţarea punctului de pensie precum şi legea salarizării unitare", se arată într-un comunicat de presă al liberalilor.

"Reglementările legii unice a salarizării promovate de Executiv precum şi prevederile legii pensiilor cu privire la modul de calcul a pensiei sau a majorării vârstei de pensionare a femeilor sunt elemente cu care PNL nu poate fi de acord. PNL se pronunţă pentru asigurarea unei salarizări echitabile a personalului bugetar, precum şi pentru menţinerea prevederilor ca punctul de pensie să fie 45% din salariu mediu. Pentru toate aceste fapte, PNL consideră că votul pe care deputaţii liberali îl vor da, astăzi, pentru moţiunea simplă iniţiată de PSD este o atudine normală pentru un partid aflat în Opoziţie, un vot de blam împotriva Guvernului Boc-Udrea", se mai arată în document.

Tot marţi, deputaţii vor vota şi moţiuniunea simplă a PNL, pe tema Sănătăţii. Liberalii acuză Guvernul că a dus în colaps sistemul de sănătate, în ultimele 15 luni. Ei solicită, printre altele, adoptarea proiectului de lege privind alocarea a minimum 6% din PIB pentru sistemul de sănătate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: vot motiune simpla PSD PNL sănătate munca
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close