Antena 3 CNN Politică Zgonea: Iohannis trebuie să respecte legislaţia, dacă vrea să intre în Guvernul Ponta

Zgonea: Iohannis trebuie să respecte legislaţia, dacă vrea să intre în Guvernul Ponta

Zgonea: Iohannis trebuie să respecte legislaţia, dacă vrea să intre în Guvernul Ponta
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    08 Feb 2014   •   16:19

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că dacă prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis vrea să facă parte din Guvern, trebuie să respecte legislaţia şi să îşi dea demisia din funcţia de primar în momentul în care va depune jurământul.

Întrebat dacă are reţineri privind desemnarea lui Klaus Iohannis pentru funcţiile de ministru de Interne şi vicepremier, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a afirmat că legislaţia trebuie respectată.

"Eu le-am spus (n.r. - liberalilor) că unde-i lege, nu-i tocmeală. Legislaţia nu se poate schimba cum se schimba pe vremuri pentru domnul Ciorbea. Dacă domnul primar Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, vrea să intre în Guvernul Ponta, trebuie să respecte legislaţia naţională, pe care eu o susţin", a declarat Zgonea, potrivit Mediafax.

De asemenea, Valeriu Zgonea a afirmat că Iohannis ar trebui să renunţe la mandatul de primar în momentul când va depune jurământul ca ministru.

"Domnia sa trebuie să-şi dea demisia din funcţia de primar în momentul când depune jurământul. (...) Dacă se doreşte să devină şi vicepremier al Guvernului, atunci trebuie o nouă angajare a răspunderii în faţa Parlamentului, adică un nou vot de încredere. Aceste discuţii vor fi în cadrul USL, aşa cum a precizat şi premierul Victorul Ponta", a spus Zgonea.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.

El spunea că nu este dispus să renunţe foarte uşor la Primărie şi că, dacă legislaţia o va permite, va păstra funcţia, concomitent cu poziţiile din Guvern, apreciind că se pot găsi soluţii de interimat pentru o perioadă rezonabilă de timp.

Constituţia României prevede la articolul 105, că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de parlamentar, iar în Legea 161/2003 se menţionează explicit că funcţia de primar este incompatibilă cu cea de ministru.

×
Subiecte în articol: valeriu zgonea Klaus Iohannis
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close