Antena 3 CNN Campanii Ei sunt Romania "Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română". Alexandru Flechtenmacher, compozitorul care a scris istoria ţării noastre

"Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română". Alexandru Flechtenmacher, compozitorul care a scris istoria ţării noastre

"Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română". Alexandru Flechtenmacher, compozitorul care a scris istoria ţării noastre
de O.P.    |    08 Noi 2012   •   13:12

Pentru ca noi să trăim astăzi într-o Românie liberă, mulţi oameni au murit pentru a duce la îndeplinire acest scop măreţ. Oamenii credeau şi îşi iubeau ţara mai mult decât orice, iar noi trebuie să ne repoziţionăm valorile.

"Cine a spus că femeia nu e capabilă de muncă s-a înşelat amarnic". Prima ROMÂNCĂ din Europa care a devenit INGINER

O legendă uitată a României este şi autorul melodiei "Hora Unirii", Alexandru Flechtenmacher, prieten de-al poetului Vasile Alecsandri, care a scris istoria ţării într-o melodie ce a rezistat de-a lungul timpului.



Pe 24 ianuarie 1859, românii din Moldova şi Ţara Românească au jucat şi au cântat "Hora Unirii“, un cântec patriotic compus cu câteva zile înaintea marelui eveniment.

Cel care a compus melodia aceasta este compozitorul Alexandru Flechtenmacher, fiul unui mare jurist braşovean, om de încredere al domnitorului Callimachi. Puţin cunoscut astăzi,  Alexandru Flechtenmacher a rămas în istoria României moderne şi prin acest cântec care a răsunat din piepturile unioniştilor.

Lui Alexandru Flechtenmacher i-a luat numai o zi să compună melodia care avea să strângă laolaltă milioane de oameni. Avea 36 de ani când prietenul său, Vasile Alecsandri, i-a lăsat nişte versuri pentru care şi-ar fi dorit ca el să găsească o melodie potrivită. Compozitorul s-a aşezat la pian şi, până seara, melodia a fost gata.

Curând, "Hora Unirii“ era fredonată în tot Iaşiul, iar peste câteva zile, pe 24 ianuarie 1859, au învăţat-o şi românii de peste Milcov.

"Hai să dăm mână cu mână“ a ajuns imnul Unirii Principatelor, cea mai cântată melodie a vremii. 

Alexandru Flechtenmacher s-a născut la 23 decembrie 1823, la Iaşi, ca fiu al lui Christian Flechtenmacher, un saş din Braşov care ajunsese la Iaşi omul de încredere al domnitorului Scarlat Callimachi şi un apreciat jurist al vremii.

Intelectual de vază al paşoptiştilor, Alexandru şi-a făcut studiile muzicale la Iaşi şi la Conservatorul din Viena (1837-1840). S-a preocupat de dezvoltarea vieţii muzicale româneşti. A fost şef de orchestră la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Craiova şi la Iaşi. A scris muzica de scenă la mai toate piesele de teatru apărute la noi vreme de 40 de ani, până în 1880.

A semnat circa 600 de piese muzicale, la producţiile lui Vasile Alecsandri, C. Negruzzi, Matei Millo şi alţii. Alexandru Flechtenmacher este considerat primul dirijor al teatrului românesc, iar în 1864, când s-a înfiinţat Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti, a fost numit director al acestei instituţii.

S-a stins din viaţă la Bucureşti, la 28 ianuarie 1898. Dar „Hora Unirii“ a rămas peste veacuri la fel de îndrăgită de români ca în ziua Unirii.





×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close