Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Cele mai importante momente din sportul românesc în 2011

Cele mai importante momente din sportul românesc în 2011

Cele mai importante momente din sportul românesc în 2011
Sursa foto: Foto: gsp.ro
de M.T.    |    31 Dec 2011   •   11:03
A fost un an agitat în sportul românesc. Scandalurile nu au lipsit, în special în fotbal, însă Lucian Bute, echipa feminină de spadă sau Alina Dumitru ne-au oferit din nou prilejul de a ne simţi mândri. Din păcate, 2011 va fi ţinut minte şi din cauza accidentului teribil suferit de Mihăiţă Neşu, care a rămas paralizat în urma unei ciocniri cu un coechipier la antrenamentele lui FC Utrecht.
 
Toate acestea, dar şi altele, într-o retrospectivă a celor mai importante momente din sportul românesc în 2011.

1.Lucian Bute şi-a păstrat de trei ori centura de campion mondial
 
Încă un an pe care Lucian Bute îl încheie neînvins. Pugilistul român a reuşit să câştige toate cele trei meciuri pe care le-a avut în 2011, două dintre ele înainte de limită, şi speră ca în 2012 să aibă şansa de a unifica centurile
 
Primul adversar al lui Bute în 2011 a fost irlandezul Brian Magee, învins în luna martie, la Montreal, prin KO în runda a zecea. „Pur şi simplu Lucian este cel mai bun pugilist pe care l-am întâlnit. Este inteligent, loveşte cu forţă, fără să mai pun la socoteală că este greu de atins”, avea să declare adversarul boxerului român la finalul luptei.
 
La începutul lunii iulie, Bute a avut ocazia de a-şi îndeplini un vis mai vechi, acela de a-şi pune centrura IBF în joc în România. În cadrul unei gale care a avut loc la Romexpo, Mistor KO şi-a confirmat reputaţia şi l-a învins înainte de limită pe francezul Jean Paul Mendy, trimis la podea în runda a zecea.
 
Singurul adversar al românului care a rezistat un meci întreg în 2011 a fost jamaicanul Glen Johnson, împotriva căruia Bute a câştigat la puncte, ajungând astfel la a 30-a victorie din tot atâtea lupte la profesionişti.
 
2.Echipa feminină de spadă a României, campioană mondială şi europeană
 
În anul dinaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, echipa feminină de spadă a României, formată din Ana Maria Brânză, Simona Alexandru, Loredana Iordăchioiu şi Anca Măroiu, a cucerit atât titlul european, cât şi pe cel mondial, anunţându-se astfel una dintre marile favorite la competiţia din 2012.
 
La Campionatele Europene de scrimă, care au avut loc în Anglia, la Sheffield, fetele noastre au învins pe rând echipele Danemarcei (45-27), Ungariei (43-37) şi Franţei (45-38), pentru a se impune în finală în faţa Rusiei (45-31). Momentul triumfului a fost însă stricat de organizatori, care, la festivitatea de premiere, au greşit imnul, de la staţia de amplificare a sălii răsunând „Trei culori”, în loc de „Deşteaptă-te române”.
 
La îndemnul Anei Maria Brânză, componentele echipei României au coborât de pe podium în semn de protest şi au refuzat să participe la şedinţa foto de la finalul festivităţii.
 
Succesul continental a fost dublat în luna octombrie de cel de la Campionatele Mondiale de la Catania, acolo unde „tricolorele” au câştigat medalia de aur după o finală dramatică împotriva Chinei, încheiată cu scorul de 27-26. Până în ultimul act, româncele au învins Marea Britanie (45-24), Polonia (37-33) şi Germania (24-23). A fost cel de-al doilea titlu mondial pentru România, după cel din 2010, de la Paris.
 
3.Alina Dumitru, pentru a şaptea oară campioană europeană la judo
 
În luna aprilie, la Istanbul, Alina Dumitru a reuşit să devină pentru a şaptea oară în cariera sa campioană europeană la judo, categoria 48 de kilograme, după ce a învins-o în finală pe unguroaica Eva Csernoviczki. Până în ultimul act, actuala deţinătoare a titlului olimpic al probei le-a învins pe Marina Cerniak (Ucraina), Liudmila Bogdanova (Rusia) şi Laetitia Payet (Franţa).
 
Din păcate, Alina Dumitru a ratat din nou cucerirea singurei medalii de aur care îi lipseşte din palmares, cea de la Campionatele Mondiale, fiind învinsă în sferturile de finală ale competiţiei de la Paris de belgianca Charline van Snick, sportivă în faţa căreia reuşise să câştige o singură dată în precedentele patru întâlniri directe.
 
4.Primul Campionat Mondial de gimnastică fără medalie după 30 de ani
 
Fară Sandra Izbaşa, care a avut probleme medicale înaintea competiţiei de la Tokyo, şi Marian Drăgulescu, accidentat în calificări, România a încheiat Campionatele Mondiale de gimnastică fără să reuşească să cucerească vreo medalie, lucru care nu s-a mai întâmplat din 1981.
 
Totuşi, delegaţia României şi-a îndeplinit principalul obiectiv pentru competiţia din Japonia, atât echipa feminină, cât şi cea masculină reuşind să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.
 
România a încheiat pe locul 4 finala feminină pe echipe, în timp ce băieţii au obţinut locul 8. La individual compus, Ana Porgras şi Raluca Haidu s-au clasat pe poziţiile 6, respectiv 18, iar Flavius Koczi a fost al 12-lea în concursul masculin.
 
5.Accidentarea lui Mihai Neşu
 
Pe 10 mai 2011, un incident banal petrecut la antrenamentul echipei FC Utrecht avea să-i schimbe viaţa pentru totdeauna lui Mihăiţă Neşu. În timpul unui duel pentru minge, Alje Schut a căzut peste fundaşul român, care s-a ales cu o vertebră cervicală fracturată. Transportat de urgenţă la spital, fostul jucător al Stelei a fost supus unei intervenţii chirurgicale de mai multe ore, în care i-a fost refăcută vertebra fracturată din zona cervicală, însă fotbalistul de 29 de ani a rămas paralizat, putând să-şi mişte doar capul şi mâna dreaptă.
 
Nimic nu mai este la fel. Ceea ce s-a întâmplat m-a schimbat şi nu trece nicio zi fără să mă gândesc la incident şi la Mihai. Mă gîndesc la el de cel puţin cinci ori pe zi, întotdeauna înainte de a dormi şi când mă trezesc, la cum se simte. Nu sunt o persoană religioasă, dar acum mă rog în secret în fiecare zi la Dumnezeu să îl facă bine. Mai ales în prima săptămână eram obsedat de faptul că mă simţeam neputincios”, a declarat Alje Schut pentru publicaţia olandeză Voetbal International, jucătorul olandez luând în calcul la un moment dat şi posibilitatea de a se retrage din activitate.
 
Neşu nu l-a considerat însă niciodată vinovat pe fostul său coleg şi, într-o serie de interviuri tulburătoare acordate lui Cătălin Tolontan a explicat felul în care încearcă să se adapteze la noua sa viaţă. 
 
6.Oţelul Galaţi, campioana României la fotbal pentru prima oară în istorie
 
Pe 15 mai, la Galaţi, Oţelul câştiga cu scorul de 2-1 meciul decisiv cu Poli Timişoara şi devenea matematic noua campioană a României, cea mai mare performanţă din istoria clubului.
 
A fost totodată şi primul titlu din cariera de antrenor pentru Dorinel Munteanu: „Este cea mai importantă zi din viaţa mea de antrenor. Am aşteptat să se termine acest campionat, a fost un stres foarte mare, toată lumea ne-a cântat prohodul. Sunt bucuros şi îmi felicit echipa şi suporterii care au fost alături de noi. Nu mi-a fost teamă nicio clipă, şi când am fost pe locul doi am ştiut că vom duce până la capăt acest campionat”.
 
Participarea gălăţenilor în Liga Campionilor a fost însă un eşec total, Oţelul terminând pe ultimul loc grupa din care au mai făcut parte Benfica Lisabona, FC Basel şi Manchester United şi devenind prima echipă din România care părăseşte competiţia fără a câştiga vreun punct.
 
7.Dezafilierea Universităţii Craiova şi retrogradarea Politehnicii Timişoara
 
2011 a fost un an trist pe două dintre echipele de tradiţie ale fotbalului românesc, Universitatea Craiova, dezafiliată de FRF, şi Politehnica Timişoara, retrogradată iniţial în al treilea eşalon, decizie asupra căreia s-a revenit ulterior, bănăţenii jucând acum în liga a doua şi fiind mari favoriţi la promovare.
 
Decizia de dezafiliere a Universităţii Craiova a fost luată în luna iulie de Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, deoarece gruparea condusă de Adrian Mititelu a refuzat să îşi retragă plângerile înaintate în instanţele civile împotriva selecţionerului Victor Piţurcă şi FRF.
 
Propunerea de dezafiliere a fost făcută de preşedintele Mircea Sandu şi votată de 10 dintre cei 14 membri ai Comitetului Executiv.
 
Scandalul a luat o nouă turnură în luna octombrie, atunci când Direcţia Naţională Anticorupţie a remis o rezoluţie prin care se se hotăra începerea urmării penale a membrilor Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, printre care se numără şi Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, pentru decizia de dezafiliere a Universităţii Craiova.
 
Cei 12 membri ai Comitetului Executiv au fost acuzaţi de „abuz in serviciu contra intereselor publice, abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor si abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi, savarsite in realizarea scopului urmarit”. 
 
Retrogradarea Politehnicii Timişoara a fost decisă din cauza problemelor pe care bănăţenii le-au avut la dosarul de licenţiere, mai exact, o datorie mai veche către Benfica Lisabona, în urma transferului lui Laszlo Sepsi.
 
Prin divizarea clubului şi desprinderea din patrimoniu, clubul din Timişoara trebuia să dovedească că datoriile restante la 31 decembrie 2010 nu mai sunt restante prin compensare, în cazul noii societăţi, la termenul limită de 31 martie 2011. În aceste condiţii, eu şi expertul financiar am considerat ca sunt motive pentru a apela acordarea licenţei Timişoarei. Poli nu a dovedit că a plătit datoriile vechii societăţi şi cele către Benfica Lisabona, în cazul transferului lui Laszlo Sepsi”, declara la momentul respectiv Viorel Duru, directorul departamentului licenţierilor din cadrul FRF.
 
8.Arestarea lui Vasile Avram
 
Pe 25 septembrie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a şefului Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea, membru în Comitetul Executiv al FRF.
 
Cei doi au fost acuzaţi de dare, respectiv luare mită, după ce ar fi aranjat ca anumiţi arbitrii să fie delegaţi la meciurile echipei de fotbal din Târgu-Mureş, pentru această ediţie de campionat. Alte două persoane, angajaţi ai lui Sorin Ţerbea, au fost şi ele reţinute. 
 
Potrivit unui comunicat emis de DNA, Vasile Avram era acuzat de procurorii DNA că a luat mită de la Sorin Ţerbea, membru în Comitetul Executiv al FRF şi sponsor al clubului FC Târgu Mureş, 19.000 de euro, pentru a asigura arbitraje favorabile grupării ardelene în acest sezon.
 
La sfârşitul lunii noiembrie, Avram şi Ţerbea au fost eliberaţi din arest după 58 de zile, în urma unei decizii luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 
 
Scandalul nu a rămas fără urmări, locul lui Vasile Avram la CCA fiind luat de Ion Crăciunescu.
 
9.Inaugurarea Naţional Arena
 
Românii au fost nevoiţi să aştepte până în 2011 pentru a avea parte de un stadion la nivelul marilor arene europene. Însă problemele au transformat inaugurarea Naţional Arena într-un fiasco.
 
A fost mai întâi anularea meciului amical cu Argentina, care trebuia să fie prima partidă disputată pe noul stadion. Decizia sud-americanilor i-a luat prin surprindere pe oficialii români, care nu au mai avut timp să găsească un alt adversar, astfel că inagurarea oficială a avut loc pe 6 septembrie, împotriva Franţei, în preliminariile Campionatului European din 2012.
 
Evenimentul s-a transformat însă rapid într-un eşec. Marcel Pavel a intonat greşit imnul naţional, lucru care a dat naştere unui nou scandal şi care a dus la amendarea cântăreţului şi a FRF, meciul a fost slab şi s-a încheiat cu o remiză albă, rezultat care a pecetluit practic ratarea calificării la turneul final, iar gazonul a cedat încă din primele minute ale întâlnirii, devenind motiv de ironie în presa din România şi din străinătate.
 
În cele din urmă, gazonul a fost schimbat, iar Naţional Arena a găzduit în condiţii bune meciurile echipe naţionale, ale Oţelului în Liga Campionilor şi ale Stelei şi Rapidului în campionat şi Europa League. Cu toate acestea, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că stadionul nu va mai fi folosit din luna februarie, pentru ca terenul să fie menţinut într-o stare bună pentru finala Europa League, care va avea loc la Bucureşti în luna mai.
 
10.Prima finală de Cupa României dintre Steaua şi Dinamo după 21 de ani
 
Cele mai titrate echipe din fotbalul românesc, Steaua şi Dinamo, au aşteptat 21 de ani pentru a se întâlni din nou într-o finală de Cupa României.
 
Pe 25 mai, la Braşov, Steaua, condusă din tribune de Cosmin Olăroiu şi din teren de Nicolae Dică, a învins cu 2-1 şi a pus capăt unei perioade de 12 ani în care nu a cucerit trofeul.
 
Meciul a oferit câteva momente memorabile. După ce a deschis scorul, Dică l-a rugat pe Olăroiu să rămână în continuare alături de roş-albaştrii, prin intermediul unui mesaj scris pe un tricou, Bărboianu a devenit eroul negativ pentru fanii dinamovişti, înscriindu-şi un autogol spectaculos care avea să decidă în cele din urmă câştigătoarea, iar la final Gabi Torje a plâns ca un copil din cauza înfrângerii.
 
Rămâne de văzut cât vom mai aştepta o nouă întâlnire cu trofeul pe masă între cele două echipe, pentru că, în actuala ediţie a Cupei României, Dinamo este deja calificată în semifinale, însă Steaua a fost eliminată în optimi, după înfrângerea suferită la Timişoara, scor 0-2.

 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close