Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Larisa Iordache: Titlul european la bârnă, o revanşă după ratarea de la Jocurile Olimpice

Larisa Iordache: Titlul european la bârnă, o revanşă după ratarea de la Jocurile Olimpice

Larisa Iordache: Titlul european la bârnă, o revanşă după ratarea de la Jocurile Olimpice
de M.T.    |    24 Apr 2013   •   20:02

Titlul european la bârnă cucerit la Moscova poate fi considerat o revanşă după ratarea de la acelaşi aparat din cadrul Jocurilor Olimpice de anul trecut, a declarat Larisa Iordache, miercuri, în cadrul festivităţii de premiere organizate la sediul MTS.

„Mă simt foarte apreciată şi mulţumesc tuturor pentru susţinere. Sacrificii sunt, dar nu foarte mari. Dacă vrei să ajungi sus faci tot ce îţi stă în putinţă pentru a reuşi. Medalia de aur de la bârnă poate fi considerată o revanşă după olimpiadă”, a declarat Iordache, câştigătoarea singurei medalii de aur a României la competiţia continentală.

La Olimpiada de la Londra, românca a evoluat accidentată şi a căzut de pe aparat în finala de la bârnă, încheind concursul doar pe locul 6.

În afară de aurul de la bârnă, Larisa Iordache s-a întors din capitala Rusiei cu trei medalii de argint, la individual-compus, sărituri şi sol.

Prezentă la festivitate, Nadia Comăneci consideră că vedeta echipei României la Moscova poate repeta rezultatul de la bârnă şi la Campionatele Mondiale de la Anvers, programate în perioada 30 septembrie - 6 octombrie.

„Mă bucur că Larisa şi-a revenit, că nu mai are nicio accidentare, că a reuşit să-şi facă elementele pe care ar fi trebuie să le facă la Londra, dar nu a putut. Larisa este într-o formă fizică şi psihică foarte bună şi sunt convinsă că va face o figură foarte frumoasă la Mondiale. Am comentat bârna de la Europene şi vreau să spun că dacă ar fi participat chinezii şi americanii, rezultatul era acelaşi. A fost o bârnă frumoasă, aproape completă, pe care nu o putea depăşi nimeni”, consideră Nadia.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a decis să dubleze premiul pentru medalia de aur a Larisei Iordache, care a încasat astfel 28.000 de lei pentru titlul european, plus alţi 25.200 pentru cele trei medalii de argint.

„Evident că dacă vor mai fi astfel de cazuri, eu voi uza de aceleaşi prerogative, nu vom face diferenţieri. Lucrul normal pe care l-am readus la minister a fost acela de a respecta performanţa la justa valoare şi cred că pentru medalia de aur se impune acest lucru. Având în vedere că premiile sunt foarte mici, comparativ cu alte ţări, şi evident, că dacă legea îţi permite, e normal să faci acest lucru”, a spus Bănicioiu, anunţând că dublarea premiilor pentru aur va deveni o obişnuinţă.

În total, MTS i-a premiat pe medaliaţii români de la Moscova şi pe antrenorii lor cu 441.000 de lei.

„Toată lumea spune că gimnastica în copilărie este un sacrificiu, dar nu este. Gimnastica te duce în multe ţări, participi la multe concursuri, este mai mult o şansă. Mă bucur că am reuşit să fac patru aparate la aceste europene. Pentru mondiale am ca obiectiv să îmi cresc notele de dificultate la toate aparatele şi să execut cât mai bine”, a declarat Diana Bulimar, care a obţinut o medalie de argint la bârnă şi una de bronz la sol.

Cea de-a şaptea medalie a delegaţiei României a fost adusă de Flavius Koczi, care s-a clasat al doilea la sărituri.

Antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang au mulţumit MTS pentru „rapiditatea cu care s-a rezolvat problema premierilor”, considerând că acesta „este un semn bun, încurajator pentru gimnaste, gimnaşti, antrenori”.

Totuşi, cei doi au solicitat modificări legislative pentru ca federaţiile sportive să poată plăti antrenorii de lot naţional pe bază de contract şi realizarea unui obiectiv de performanţă.

Bellu şi Bitang, antrenorii lotului feminin de gimnastică, nu au mai fost plătiţi din luna august, după ce contractul cu COSR a încetat şi abia din luna martie s-au reluat indemnizaţiile plătite de către forul olimpic. Federaţia, din cauza bugetului limitat, poate plăti antrenorii cu sume între 700 şi maxim 1.500 lei.

„Este o problemă de vid legislativ, în măsura în care domnul ministru a promis şi am convingerea că se va ţine de cuvânt şi va finaliza această modificare legislativă, cu siguranţă nu numai cei din lumea gimnasticii, ci şi cei din lumea sportului în general vor fi mult mai mulţumiţi. Nu este nici vina ministrului şi nici vina federaţiei de gimnastică, nu au cadru legal de a ne plăti. Acest lucru sperăm să se facă într-un interval cât mai scurt de timp”, a explicat Mariana Bitang.

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close