Antena 3 CNN Sport Laboratorul de Control Doping din Bucureşti reacționează, după acuzaţiile Simonei Halep din interviul pentru Antena 3 CNN

Laboratorul de Control Doping din Bucureşti reacționează, după acuzaţiile Simonei Halep din interviul pentru Antena 3 CNN

După ce Simona Halep a spus, la Antena 3 CNN, că a avut un şoc atunci când a aflat că şi-a riscat cariera pentru o greşeală a Laboratorului de Control Doping din Bucureşti, acesta a transmis un mesaj.

Laboratorul de Control Doping din Bucureşti reacționează, după acuzaţiile Simonei Halep din interviul pentru Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    08 Mar 2024   •   21:36

Laboratorul de Control Doping din România spune că, începând de la recolatarea probelor şi până la elaborarea şi predarea documentaţiei laboratorului către APMU şi ITIA, întreaga procedură a fost conformă cu prevederile internaţionale în domeniu.

"Recepţia şi analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici şi a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepţia în laborator şi până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea şi predarea documentaţiei laboratorului către APMU şi ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Antidoping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi a documentelor complementare emise de AMA/WADA", se arată în comunicatul oficial, potrivit Agerpres.

Simona Halep a declarat că avut cel mai mare şoc din viaţa ei atunci când a înţeles că tot calvarul prin care a trecut de la declanşarea scandalului legat de dopajul său a pornit chiar de acasă, din România.

Ea a povestit detaliat tot ce a trăit din momentul în care la tribunal a aflat că proba de sânge care i-a fost prelevată în laboratorul din Bucureşti nu a fost păstrată la temperatura corespunzătoare.

"Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnişoarei Simona Halep"

Oficialii laboratorului din Bucureşti, acreditat AMA/WADA, au ţinut să precizeze în comunicat faptul că nimeni din personalul care a analizat respectivul eşantion de sânge nu a cunoscut identitatea sportivei.

"APMU (Unitate de Management a Paşaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator şi a validităţii probelor paşaportului în numele custodelui paşaportului sportivului. Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU.

Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al paşaportului sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Antidoping, Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnişoarei Simona Halep", se spune în comunicat.

Laboratorul spune că este acreditat şi respectă toate prevederile

"Laboratorul de Control Doping din România, acreditat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), respectă prevederile Codului Mondial Antidoping, ale Standardului Internaţional pentru Laboratoare şi ale documentelor complementare emise de AMA/WADA şi prevederile standardului internaţional SR EN ISO/CEI 17025:2018.

Atribuţiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepţia, analiza probelor de control doping şi raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internaţional pentru Laboratoare.

Conform prevederilor Codului Mondial Antidoping şi a documentelor complementare, Autorităţile de Testare (TA) au responsabilitatea de a planifica testările doping, Autorităţile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea de a recolta probele, de a le transporta şi preda laboratoarelor de control doping acreditate de AMA/WADA, iar Autorităţile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) au responsabilitatea gestionării rezultatelor analizelor de control doping şi a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor antidoping.

Toate aceste autorităţi sunt precizate pe formularul de control doping care este semnat de sportiv la sfârşitul şedinţei de recoltare a probelor. O copie a acestui formular este predată sportivului. De regulă, la acest moment ofiţerul de control doping informează sportivul cu privire la faptul că datele sale cu caracter personal (nume şi prenume, data naşterii, semnătura etc.) nu sunt transmise laboratorului şi nu se regăsesc pe niciun document care este predat laboratorului împreună cu probele.

Laboratorul de Control Doping din România, ca orice alt laborator de control doping acreditat AMA/WADA, nu este TA, SCA sau RMA", se arată în documentul citat.

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close