Antena 3 CNN Sport Strategia de apărare a Simonei Halep în procesul de trei zile de la TAS

Strategia de apărare a Simonei Halep în procesul de trei zile de la TAS

Viitorul Simonei în tenisul profesionist se decide zilele acestea, în Elveția. Trei arbitri vor judeca apelul. Unul dintre ei este numit de apărare, adică de echipa Simonei Halep, unul de acuzare, respectiv ITIA (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis), iar al treilea este desemnat chiar de TAS, acesta fiind și președintele panelului de apel.

de Bogdan Borza    |    07 Feb 2024   •   10:10

Se vor prezenta la audieri, Simona, împreună cu echipa ei de avocaţi din Marea Britanie, dar şi din România, reprezentanţii ITIA, cei care o acuză pe româncă de dopaj, dar şi fostul antrenor al Simonei, Patrick Mouratoglou, cel care şi-a asumat vina pentru testul pozitiv la Roxadustat, şi cel pe care românca l-a concediat în vara anului trecut.

La aceste audieri, Simona Halep va avea mai multe strategii de apărare. În primul rând, Simona va pune întreaga vină pe umerii echipei lui Patrick Mouratoglou, explicând la audieri că nu ar fi avut motive pentru care să nu aibă încredere într-o echipă cu o experiență atât de mare în tenis, ce nu ar fi trebuit să greșească atât de grav.

Comparativ cu procesul de la Londra, francezul a recunoscut, public, între timp, că el este vinovat pentru suplimentul luat de Halep la US Open 2022.

În al doilea rând, Halep va încerca din nou să arate celor care analizează cazul că suplimentul respectiv provenea dintr-un lot contaminat și că nu avea cum să poată verifica asta, în momentul în care i-a fost recomandat de echipa sa. În dosarul care va fi judecat la TAS au fost depuse și studii, respectiv păreri ale unor experți, alături de testele efectuate de Simona în acea perioadă, toate negative, exceptându-l pe cel cu pricina.

În final, Simona Halep mai are o pistă pe care va merge la TAS. Aceasta va invoca și nedreptatea procesului inițial, de la tribunalul Sport Resolutions, având în vedere că procesul de acolo a fost desfășurat sub influența ITIA.

Ca să facem o cronologie a evenimentelor din ultimul an şi jumătate, ultimul meci jucat de Halep a fost în august 2022, aproape 3 luni mai târziu a fost înştiinţată că testul antidoping a iesit pozitiv la Roxadustat, iar două săptămâni mai târziu a fost audiată de cei de la ITIA.

În mai 2023 au aparut noi nereguli în paşaportul biologic al Simonei, la sfârşitul lunii iunie, după mai multe amânări, au avut loc audierile la tribunalul de la Londra, iar pe 11 septembrie, Simona a fost suspendată pe o perioadă de 4 ani.

Astăzi începe recursul, iar decizia care ar urma să vină la doar câteva săptămâni după aceste audieri, va fi una definitivă.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close