x close

A fost desemnat CEL MAI BUN DOCUMENTAR din 2013

de G.S.    |    07 Dec 2013   •   15:20
A fost desemnat CEL MAI BUN DOCUMENTAR din 2013 416 Foto: Agerpres/AP
Filmul "The Square", de Jehane Noujaim, care prezintă faptele unor activişti din piaţa Tahrir din Cairo în ajunul protestelor din 2011 care au condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, a fost desemnat cel mai bun documentar al anului 2013, informează Reuters, conform Mediafax.
"The Square", de Jehane Noujaim, a fost desemnat cel mai bun documentar al anului 2013 la gala International Documentary Association (IDA), organizată vineri, la Los Angeles.
Documentarul "The Square", realizat de regizoarea americană de origine egipteană Jehane Noujaim, a fost distins şi la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, unde a primit Premiul Publicului. Acest film a câştigat un premiu şi la Festivalul Sundance în ianuarie la categoria "proiect în dezvoltare". Totodată, "The Square" se află pe lista celor 15 documentare din care cinci vor fi nominalizate la premiile Oscar.
"The Square" a devenit în noiembrie primul documentar achiziţionat de platforma online Netflix, care a dorit astfel să atragă mai mulţi utilizatori prin diversificarea ofertei sale de programe.
Pe de altă parte, la gala International Documentary Association, organizată vineri, la Los Angeles, premiul pentru cel mai bun serial documentar de televiziune a fost câştigat de programul "Inside Man", realizat de cineastul Morgan Spurlock, care investighează diferite teme ale vieţii americane, de la consumul medicinal de marijuana, până la situaţia fermierilor nomazi.
Premiul pentru întreaga carieră i-a revenit regizorului câştigător al premiului Oscar Alex Gibney, al cărui film "The Armstrong Lie", despre ciclistul american Lance Armstrong, se află între cele 15 filme din care vor fi selectate peliculele nominalizate la premiul Oscar pentru cel mai bun documentar.
IDA, o asociaţie non-profit înfiinţată în 1982 pentru a sprijini filmul documentar din întreaga lume, a acordat distincţia "Courage Under Fire" regizoarei Laura Poitras, care l-a ajutat pe Edward Snowden să dezvăluie informaţii despre sistemul de supraveghere cibernetică al guvernului american.
Premiile IDA sunt decernate anual în cadrul unei gale care este considerată cel mai prestigios eveniment dedicat în exclusivitate filmului documentar.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati