Antena 3 CNN Timp liber Film James Cameron, despre "Terminator" și pericolul Inteligenței Artificiale: "V-am avertizat în 1984! Nu m-ați ascultat"

James Cameron, despre "Terminator" și pericolul Inteligenței Artificiale: "V-am avertizat în 1984! Nu m-ați ascultat"

Celebrul regizor James Cameron spune că a încercat să atragă atenția lumii, asupra pericolului din spatele Inteligenței Artificiale, prin filmul "Terminator", dar nimeni nu a luat în serios amenințarea.

James Cameron, despre "Terminator" și pericolul Inteligenței Artificiale: "V-am avertizat în 1984! Nu m-ați ascultat"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    25 Iul 2023   •   09:05

James Cameron crede că inteligența artificială mai degrabă va provoca un dezastru nuclear decât să creeze "o poveste bună", despre care regizorul crede că necesită implicarea oamenilor.

"Cred că transformarea AI într-o armă este cel mai mare pericol", spune acesta, într-un interviu acordat CTV News.

"Cred că vom intra în echivalentul unei curse de înarmare nucleară cu AI, iar dacă noi nu o facem, ceilalți cu siguranță o vor face și astfel se va ajunge la o escaladare”, spune Cameron. "Imaginați-vă Inteligența Artificială într-un teatru de luptă", adaugă cineastul.

"Toată lupta ar putea fi dusă pur și simplu de computere cu o viteză cu care oamenii nu mai pot interveni și nu ai, astfel, nicio capacitate de dezescaladare", crede Cameron.

Referindu-se la filmul său celebru, "Terminator", care prezintă povestea unui cyborg AI conștient de sine numit Skynet, ce preia controlul asupra lumii și lansează un atac asupra umanității, Cameron a ținut să spună: "V-am avertizat în 1984! Și nu m-ați ascultat".

"Nu cred într-o minte fără trup care doar regurgitează ceea ce au spus alte minți de oameni"

Întrebat despre instrumentele de procesare a limbajului natural conduse de tehnologia AI, precum ChatGPT, și despre capacitatea acestora de a produce scenarii convingătoare, Cameron consideră că "trebuie să fii om ca să scrii așa ceva".

"Eu personal nu cred într-o minte fără trup care doar regurgitează ceea ce au spus alte minți de oameni – despre viața pe care au avut-o, despre dragoste, despre minciună, despre frică, despre moarte – și care pune totul laolaltă într-o salată de cuvinte și apoi regurgitează", subliniază cineastul.

"Nu cred că asta (n.r. AI-ul) va avea vreodată ceva care să emoționeze un public", crede James Cameron. "Trebuie să fii om ca să scrii așa ceva. Nu cunosc pe nimeni care să se gândească măcar să pună inteligența artificială să scrie un scenariu", a mai spus regizorul.

"Să așteptăm 20 de ani, iar dacă o inteligență artificială câștigă un Oscar pentru cel mai bun scenariu, atunci cred că va trebui să o luăm în serios.", a mai spus Cameron.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close