Antena 3 CNN Timp liber Turism Laude pentru România, în presa franceză. ”E o atmosferă de Disneyland”

Laude pentru România, în presa franceză. ”E o atmosferă de Disneyland”

Laude pentru România, în presa franceză. ”E o atmosferă de Disneyland”
28 Oct 2016   •   23:25

Frumusetea sacra a Romaniei - asa descrie un jurnalist francez Maramuresul si Bucovina, zone unde a admirat, timp de o saptamana, padurile de pini, bisericutele de lemn si satele cocotate in varf de munte, potrivit Ziare.com.

Francois Bostnavaron descrie in Le Monde calatoria din zona de nord a tarii noastre.

Jurnalistul francez a aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca, iar de acolo s-a indreptat spre satul Breb din Maramures care se asterne la poalele muntilor Gutai. A inchiriat o masina, iar drumul a durat trei ore, timp in care a admirat peisajele cu paduri, pasunile si zonele rurale.

"Nu va faceti griji, drumurile sunt bune, in special cele principale. Dar trebuie sa te obisnuiesti cu lucrarile pe care le intampini din cand in cand si cu carutele trase de cai", scrie francezul.

Ajuns la destinatie, Francois Bostnavaron observa pentru prima data o biserica. Si e uimit de tabloul desprins parca dintr-o poveste: soarele apune, iar razele lui scalda intr-o baie de lumina turlele acoperite cu zinc. La pensiune, el e intampinat de oameni prietenosi si descrie ce poarta oamenii, care au pastrat traditiile. Femeile au batic pe cap, bluza alba si fusta neagra, iar barbatii au la palarie o fasie rosie legata.

Apoi, jurnalistul francez merge la Sapanta, sa vada faimosul cimitir vesel, care contine peste 800 de pietre funerare care au diverse decoratiuni si mesaje amuzante inscriptionate."Merita vizitat", sustine Francois Bostnavaron. Apoi isi continua drumul si trece pe langa manastirea Barsana, unde nu se opreste din cauza aglomeratiei. "E o atmosfera de Disneyland aplicata unui lacas de cult tipic romanesc", arata acesta.

Asa ca merge mai departe si ajunge la Botiza, unde se cazeaza la o pensiune si mananca o masa pregatita de gazde: supa, sarmale si o prajitura. Apoi se duce in camera lui, incalzita cu lemne. "O noapte frumoasa, daca ma gandesc in perspectiva", arata acesta.

In dimineata urmatoare, la ora 8 apare ghidul si merg la piata Rozavlea. Apoi merg spre Moldovita, iar pe drum intalnesc mai multi rromi care vand ciuperci si bureti la marginea drumului.

Urcatul pe munte a fost o lectie de viata pentru jurnalistul francez, care a avut ocazia sa intalneasca si o femeie care face oua incondeiate. Pe urma, el viziteaza manastirile Humor, Voronet si "Capela Sixtina a Estului", manastirea Arbore, care l-a impresionat prin paleta de culori si lemnul folosit la constructie. Apoi merge spre Sucevita.

"Nu e un sat ca oricare altul: 2.800 de suflete, case cat de cat traditionale si unele moderne, simbolul bunastarii", remarca jurnalistul francez.

El a laudat si manastirea de acolo, care se afla in patrimoniul UNESCO, ce are fresce foarte bine pastrate si contine o expozitie cu manuscrise vechi.

Ultima destinatie in calatoria lui de o saptamana e Cluj-Napoca, unde a aterizat si de unde va decola. Jurnalistul francez a avut ocazia sa se plimbe prin orasul "foarte sigur, foarte cosmopolit, populat cu multi studenti". Pentru un turist francez, o astfel de calatorie costa 695 de euro, in regim all-inclusive.

×
Subiecte în articol: România Bucovina Maramureș
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close