Antena 3 CNN Travel Vacanțe de iarnă acasă la Moș Crăciun, în Laponia

Vacanțe de iarnă acasă la Moș Crăciun, în Laponia

În ultimii ani, mulți români și-au făcut cadou vacanțe în Țara lui Moș Crăciun. Trendul s-a întrerupt în pandemie dar a fost reluat din această iarnă. O astfel de experiență în Laponia (Finlanda), chiar acasă la Moș Crăciun și la atelierele lui, costă de la 2.083 de euro de persoană.

Vacanțe de iarnă acasă la Moș Crăciun, în Laponia
Sursa foto: Getty / Christophe Pallot/Agence Zoom / Stringer
de Diana Scarlat    |    12 Dec 2022   •   11:57

Călătoriile în Laponia sunt planificate înainte de sărbătorile de iarnă sau chiar în timpul acestora. „Moș Crăciun și soția lui îi așteaptă pe români cu multe cadouri și activități speciale, de la pregătirea turtelor cu soția Moșului, la safari la ferma de reni, snowmobile safari, pescuit la copcă sau admirat aurora boreală”, explică reprezentanții agenției de turism Paralela 45, care vinde aceste pachete.

În fiecare iarnă, Moş Crăciun se pregătește, în această perioadă, să-și primească oaspeții, în oraşul Rovaniemi, situat la Cercul polar arctic. Renii s-au adunat pentru exerciții, în nordul extrem al Finlandei, pentru a-i transporta pe oaspeți. În fiecare an, în luna decembrie ajung acasă la Moș Crăciun aproape 400.000 de turişti străini, cei mai numeroşi vizitatori fiind britanicii. Până în 2019, pe al doilea loc erau turiștii ruşi, apoi francezii şi germanii, potrivit statisticilor oficiale.

Work and travel, cu training special de elf 

Laponia a devenit atractivă și pentru un alt tip de turism - „work and travel”, care atrage persoanele dornice de o experiență unică de muncă, pe post de... elf! O agenţie de recrutare finlandeză din Laponia caută anual și elfi care doresc să se ocupe de numărul mare de turişti dornici să-l întâlnească pe Moş Crăciun chiar la el acasă. Oferta de recrutare precizează că nu este necesară experienţă anterioară, pentru că firma oferă și cursuri prin care „se pot obţine abilităţi de elf şi comunicare”. Persoanele selectate vor avea, de asemenea, şansa să primească sfaturi referitoare la diferitele metode prin care se pot proteja de frig în nordul Finlandei, unde temperaturile trec rareori de zero grade Celsius şi pot coborî până la -40.

Elfii astfel angajați nu sunt ghizi de turism, ci animatori speciali pentru acest tip de ofertă turistică unică în lume. Se preferă recrutarea oamenilor din cât mai multe țări, pentru a se putea ocupa de grupurile de turiști folosindu-și abilitățile de comunicare, în timp ce calitățile de ajutoare ale lui Moș Crăciun le obțin la fața locului, în urma trainingului special. Ei nu se ocupă și de îngrijirea renilor, ci trebuie să ţină focul aprins şi să servească băuturi calde oaspeților, să comunice cu vizitatorii şi să supravegheze pârtia de săniuş.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Moș Crăciun mai are case în Suedia şi Groenlanda, dar cel mai popular loc de întâlnire cu turiștii din întreaga lume este Laponia. Turismul în Laponia s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 12 ani, numărul înnoptărilor înregistrând o creștere spectaculoasă în 2017-2018, cu 2,6 milioane mai mult decât în 2007-2008, conform datelor Institutului de statistică finlandez. În 2019 trendul era tot de creștere ușoară, dar pandemia a frânat dezvoltarea acestui sector de activitate. Anul acesta se așteaptă un succes similar celui din 2018-2019. Din iarna 2017-2018 au început și românii să meargă în vacanță acasă la Moș Crăciun, după ce a fost lansată această ofertă și în țara noastră.

×
Subiecte în articol: vacanta iarna Laponia
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close