Antena 3 CNN Actualitate Atac la adresa României, în urma ajutorului umanitar trimis Republicii Moldova: „A venit prea târziu și miroase a populism”

Atac la adresa României, în urma ajutorului umanitar trimis Republicii Moldova: „A venit prea târziu și miroase a populism”

Nicolae Pascaru, candidat pe lista Partidului Socialiştilor la alegerile parlamentare din 2019, apropiat al președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a lansat un atac dur la adresa României în urma ajutorului umanitar trimis joi. El nu este singurul politician din Republica Moldova care critică demersul umanitar. Și deputatul Bogdan Ţîrdea a lansat o serie de critici la adresa Bucureştiului, nemulţumit că asistenţa română a ajuns mult prea târziu.

Atac la adresa României, în urma ajutorului umanitar trimis Republicii Moldova: „A venit prea târziu și miroase a populism”
01 Mai 2020   •   19:50

Nicolae Pascaru, candidat pe lista Partidului Socialiştilor la alegerile parlamentare din 2019, actual consilier municipal în Chişinău din partea aceluiaşi partid, dar şi membru al Consiliului societăţii civile pe lângă Preşedinţie, critică în termeni duri acțiunea României. 

„România nu are potenţialul SUA, Chinei, Rusiei şi nici măcar Ungariei. Toate aceste ajutoare să le păstreze pentru spitalele din Bucureşti, Iaşi, acolo unde lucrează şi astăzi cetăţeni ai Republicii Moldova”, a scris Nicolae Pascaru într-un articol pentru Noi.md

Acesta susţine că „nu e cazul ca Iohannis să facă populism ieftin” prin oferirea ajutoarelor umanitare Republicii Moldova. „România ne-ar fi ajutat mult dacă acum o lună cînd la Iaşi, Bucureşti, debarcau mii de moldoveni care se reîntorceau să fie testaţi. Înţelegem perfect că nimeni nu era pregătit. Nici un guvern din lume nu ar fi admis acest scenariu pentru măcar o secundă. Ar fi bine însă ca statul român să-şi concentreze toate forţele spre zona Moldovei - Suceava, Botoşani şi alte oraşe care au devenit mari focare”, a spus Pascaru.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a acuzat România că ar fi organizat evenimentul de transmitere a ajutorului umanitar pentru Republica Moldova cu mare fast, în timp ce reprezentanţii Chinei şi ai Rusiei ar fi fost mai modeşti atunci când au oferit spriijin Chişinăului. În plus, parlamentarul susţine că sprijinul Bucureştiului este nesemnificativ, dar şi că ar fi venit prea târziu, după ce Chişinăul a fost ajutat deja de Rusia, China şi Ungaria.

Joi, România a trimis în Rep. Moldova o echipă formată din 52 de persoane, dintre care 41 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii al României. De asemenea, au fost trimise echipamente şi materiale medicale: 3.000 combinezoane de protecţie, 6.000 măşti de protecţie FFP2, 6.000 măşti chirurgicale, 11.500 perechi de mănuşi, 100 viziere şi 10 izolete. În total, ajutorul umanitar al României este evaluat la 3.5 milioane de euro.

Președintele Igor Dodon le-a mulțumit „fraților de peste Prut, săritori la nevoie” pentru donație, într-un mesaj pe Facebook, menționând că „România a fost mereu alături de noi, iar ţările noastre sunt legate nu doar prin spaţiul geografic şi cultural comun, dar şi prin aceeaşi viziune de modernizare şi dezvoltare în spirit european”.
 

 

 

×
Subiecte în articol: nicolae pascaru
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close