Antena 3 CNN Actualitate Mărturii cutremurătoare despre tragedia în care au murit Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi. Salvatori: „Abia am reușit să prindem 112”

Mărturii cutremurătoare despre tragedia în care au murit Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi. Salvatori: „Abia am reușit să prindem 112”

Mărturii cutremurătoare despre tragedia în care au murit Dor Geta Popescu și Erik Gulacsi. Salvatori: „Abia am reușit să prindem 112”
Sursa foto: Foto Antena 3
12 Mai 2017   •   21:18

Ghizii montani Cătălin Berenghi și Daniel Tudor au vorbit, în ediția de vineri a emisiunii ”Exces de putere”, de la Antena 3, despre tragedia din Munții Retezat, în urma căreia Erik Gulacsi şi Dor Geta Popescu şi-au pierdut viaţa, iar alte cinci persoane au fost rănite. 

Cei şapte alpinişti au fost surprinşi de o avalanşă pe traseul Peleaga - Bucura, în data de 22 martie.

”Eram la o distanță de aproximativ 300 de metri de cei șapte. Am auzit un țipăt disperat de femeie care spunea ajutor, ajutor, avalanșă. După nu i-am mai auzit”, a spus Cătălin Berenghi, care a povestit despre cum s-a desfășurat operațiunea de salvare a răniților.

”Vântul bătea foarte tare și i-am auzit. Singura lor șansă a fost că bătea vântul și i-am auzit”, a mai spus Cătălin Berenghi.

”Au fost izbiți de stânci, ca într-o mașină de spălat”

Daniel Tudor, cel care a ajuns primul la locul tragediei, a povestit că a găsit acolo patru adulți, în picioare, tatăl Getei fiind chiar cu piciorul îngropat în zăpadă lângă fiica sa.

”Copiii erau în zăpadă, întinși pe spate, dezgropați, dar nu s-a putut face nimic pentru ei”, a povestit Daniel Tudor.

Cei doi au vorbit și despre problema cu accesarea numărului de urgență 112, care, spun ei, a fost aproape imposibilă în acea zonă.

Mai mult, ei susțin că, dacă nu le-ar fi auzit strigătele, este foarte probabil ca numărul victimelor să fi fost mai mare, pentru că adulții ar fi refuzat să-și lase copiii acolo pentru a se salva.

”Oricât echipament ar fi avut, nu ar fi rezistat”

Întrebat dacă cei doi copii alpiniști ar fi supraviețuit, dacă ar fi avut cască pe cap și echipament corespunzător, ghidul montan Daniel Tudor a răspuns că, cel mai probabil, nu ar fi fost suficient.

”Zona unde ei au fost luați de avalanșă e o zonă plină de pietre. Pietre în formă de aripioare de rechini. Oricât echipament ar fi avut, nu ar fi rezistat”, a spus Daniel Tudor.

Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi, morți în avalanșa din Retezat

×
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close