Antena 3 CNN Actualitate Procuror-șef DIICOT, detalii din cazul care a șocat România: "Nu le venea să creadă că îi salvează cineva"

Procuror-șef DIICOT, detalii din cazul care a șocat România: "Nu le venea să creadă că îi salvează cineva"

Procuror-șef DIICOT, detalii din cazul care a șocat România: "Nu le venea să creadă că îi salvează cineva"
Sursa foto: Foto: Facebook / Politia Romana
13 Iul 2016   •   21:26

Zeci de copii, femei și bărbați au fost salvaţi miercuri dimineaţă din mâinile unei grupări care-i ţinea în sclavie. În unele cazuri, victimele au fost răpite din locuri publice sau chiar din propriile locuințe.

360 de poliţişti şi jandarmi au descins în zori pe uliţele prăfuite din Berevoieşti, o localitate sărmană din Argeş, pregătiţi ca pentru un asalt. Au scotocit în case, grajduri şi poduri.

Stăpânii îi puneau să măture în curte, să spele rufe, să dea de mâncare la animale şi să taie lemne din pădure. Cine nu se supunea, era bătuți cu pumnii, picioarele şi chiar biciul.

Oamenii dormeau sub cerul liber sau legaţi cu lanţuri în grajd, ca animalele.

Procurorul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a povestit, în exclusivitate pentru Sinteza Zilei, detalii incredibile din această operațiune fără precedent.

"Absolut întâmplător am aflat de această situație. O singură victimă se pare că a fost traficată, debutând în 2007 sau 2008. Această victimă avea un handicap psihic major și nu se putea exprima. Se pare că aceasta a decedat în 2015, în pădure, în timp ce exploata material lemnos. După acest deces, se pare că traficanții au eliberat o altă persoană cu handicap grav, care ulterior a fost depistată în Mioveni de Poliție, pentru că era căutată, era dată în urmărire generală. Aceasta a relatatat și că a fost răpită, moment în care polițistul de caz a sesizat DIICOT și s-a făcut preluarea dosarului. Acest lucru s-a întâmplat în februarie 2016.”

Întrebat de ce a durat atât de mult această operațiune, Horodniceanu a explicat că s-au urmărit cu atenție o serie de pași.

“Localitatea respectivă este preponderent locuită de etnia romă, se află undeva la marginea pădurii, este practic imposibil de intrat în zona respectivă fără să fim observați. Dar, prin metode pe care nu le pot dezvălui acum, s-a pătruns inclusiv în curțile locuințelor oamenilor, pentru a vedea care erau condițiile în care erau ținute victimele.”

Horodniceanu a explicat și că este un caz fără precedent.

"70 de victime nu am mai avut. Au mai fost cazuri izolate, cu o victimă sau două, unde se proba foarte greu. Acum, având în vedere multitudinea victimelor și modalitățile în care au fost ținute, probatoriile vor fi total diferite."

Procurorul-șef DIICOT a adăugat și în ce condiții au făst găsite victimele.

"Cred că cel mai important este să ții un om în libertate. Cred că este cel mai important. Victimele sunt într-un soi de subordonare absolută față de persoanele respective. La început ne-au privit cumva cu neîncredere, nu credeau că vor scăpa din această stare. Și vorbim și despre starea de înfometare în care erau ținute. Pentru că, povestea un jandarm de astăzi, de la operațiune, imaginile erau impresionante, una dintre victime, de exemplu, a consumat o pâine întreagă în câteva minute. Erau înfometați. Inițial, au avut o stare de neîncredere. Nu credeau că vine cineva să le ajute după atâția ani. Dar ulterior și-au dat seama și au devenit fericiți, minorii au fost duși într-un loc, adulții în alt loc", a explicat Horodniceanu.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close