Antena 3 CNN Economic 100 de minute: "Majorarea preţului gazelor cu 38% este o nebunie. O să se spargă în capul celor cu IMM-uri"

100 de minute: "Majorarea preţului gazelor cu 38% este o nebunie. O să se spargă în capul celor cu IMM-uri"

100 de minute: "Majorarea preţului gazelor cu 38% este o nebunie. O să se spargă în capul celor cu IMM-uri"
Sursa foto: Foto: VideoNews
24 Noi 2014   •   17:41
Bugetul pe 2015 şi posibila majorare a preţului căldurii pentru populaţie au fost două dintre subiectele dezbătute de Alessandra Stoicescu, în ediţia de luni a emisiunii "100 de minute", la Antena 3. 
 
Preşedintele Comisiei pentru Industrii, Iulian Iancu, a spus luni dimineaţă că preţul gazelor s-ar putea scumpi cu 35%, începând din ianuarie 2015, în cazul în care nu va exista o intervenţie imediată.
 
Ministrul Energiei Răzvan Nicolescu a anunţat că preţul gazului pentru populaţie nu se modifică în luna ianuarie. "Nu se modifică preţul. Preţul rămâne aşa, cum este în momentul de faţă",a declarat ministrul într-o intevenţie telefonică la Antena 3. 
 
Social-democratul Codrin Ştefănescu a insistat că nu există niciun risc pentru consumatorii casnici şi că declaraţia făcută de Iulian Iancu viza exclusiv consumatorii industriali. 
 
"Domnul Iancu a atras atenţia că există un plan, că pentru consumatorul casnic nu se va produce nicio majorare. Că suntem obligaţi de UE să majorăm preţurile pentru industrie, dar pentru utilizatorii casnici nu se modifică nimic. A atras atenţia domnul Iancu să nu se formeze această confuzie."
 
Pe de altă parte, profesorul Ilie Şerbănescu a explicat că problema reală din spatele acestei chestiuni este faptul că se vorbeşte despre liberalizarea pieţei, idee care nu are fundament. 
 
"Nu e clar dacă producţia de energie pentru căldură în sistem centralizat este casnic sau non-casnic. Asupra acestui lucru a atras atenţia domnul Iancu, dar problema în fundal este alta. Domnul Boc, acum câţiva ani şi domnul Ponta acum doi ani au accpetat ceea ce este de neacceptat. Liberalizarea pieţei gazelor în România, unde această liberalizare nu are niciun temei, economic, politic, de resurse, nimic. Ştiţi ce s-a întâmplat în 2013 din cauza acestei liberalizări absurde? S-a prăbuşit preţul la producător, cei mai puţin performanţi nu au mai găsit cumpărători şi în timpul acesta, din cauza pieţei, preţul la consumator creştea. Distribuitorii, toţi străini, câştigau. Nedreptatea nu este la casnici, este la nenorociţii care au IMM-uri. În capul ăstora se sparge tot. Cum să crească cu 38%?Este o nebunie. Îi protejăm artificial printr-o decizie administrativă pe casnici, dar pe bieţii afacerişti care muncesc de dimineaţa până seară, cu doi, trei salariaţi, cu ei ce se întâmplă? Domnul Ponta s-a dus la Bruxelles pentru că l-au ameninţat toţi marii investitori că pleacă din România. Că i-au zis că dacă liberalizează piaţa ei pleacă. Nu s-au dus pentru amărâţi."

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close