Antena 3 CNN Economic Ministerul Finanțelor le pregătește românilor o nouă lege Big Brother. Măsura este contestată de avocați și notari

Ministerul Finanțelor le pregătește românilor o nouă lege Big Brother. Măsura este contestată de avocați și notari

Ministerul Finanțelor le pregătește românilor o nouă lege Big Brother. Măsura este contestată de avocați și notari
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    30 Aug 2017   •   08:27

Românilor li se pregăteşte o nouă lege Big Brother. Este vorba despre un proiect propus de Ministerul de Finanţe, care vrea ca Fiscul, prin notari şi judecători, să aibă acces la absolut toate datele persoanelor fizice. 

Juriştii se revoltă şi spun că noua măsură nu face decât să îi supramonitotorizeze pe români. 

Aţi apelat la notar pentru a încheia un divorţ, pentru un act de succesiune sau pur şi simplu pentru o tranzacţie? Potrivit propunerii celor de la Finanţe, toate aceste informaţii vor ajunge, în mod obligatoriu, şi la ANAF. Iar motivul pe care îl invocă este interesul public. 

Potrivit proiectului celor de la Finanţe, măsura vizează, în primul rând, moştenirile. Însă, juriștii spun că Fiscul are deja pârghiile necesare pentru a verifica averile românilor. 

”România este ţara unde se încalcă cel mai des legea datelor cu caracter personal şi, mergând pe acelaşi fir, de unde ştiu eu, spre exemplu, că în urma unei tranzacţii pe care o fac la notar, nu cumva acele date care ajung la ANAF pleacă mai sus de ANAF şi ele nu sunt protejate aşa cum arată foarte clar legea”, a spus Adrian Cuculis, avocat.

Măsura este cu atât mai contestată, cu cât metode de furnizare a datelor există şi în prezent. 

Exagerat sau nu, proiectul a fost lansat în dezbatere publică şi are nevoie de aprobarea Executivului pentru a putea fi aplicat. 

×
Subiecte în articol: fisc ANAF
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close