Antena 3 CNN Economic România riscă să piardă toţi banii europeni. Cum se poate întâmpla aşa ceva

România riscă să piardă toţi banii europeni. Cum se poate întâmpla aşa ceva

România riscă să piardă toţi banii europeni. Cum se poate întâmpla aşa ceva
13 Apr 2016   •   18:41

România riscă ca plăţile pentru programele cu finanţare europeană să fie suspendate automat începând din 2017. Cuiul lui Pepelea sunt patru legi privind achiziţiile publice care trebuie adoptate de Parlament până pe 18 aprilie, astfel încât tot pachetul legislativ conex să fie aplicabil de anul viitor.

"Reforma sistemului de achiziţii publice este o condiţionalitate ex-ante care se aplică tuturor programelor cu finanţare europeană, pe perioada de finanţare 2014 -2020. Nerespectarea termenelor duce la suspendarea automată a plăţilor pe toate programele cu finanţare europeană", a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Pachetul de legi privind achiziţiile publice, transpune în legislaţia naţională directiva europeană în domeniu,  şi va aduce reguli noi astfel încît să există mai multă transparenţă şi eficienţă în cheltuirea banilor publici şi europeni.

Top 5, autoriăţi sancţionate

Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice  (ANAP) a demarat în februarie şi martie 2016 un număr de 46 acţiuni de control pentru a verifica modul în care sunt distribuite contractele. Rezultatul: au fost întocmite 43 de procese verbale de sancţionare în valoare totală de 1,62 milioane de lei. În topul autorităţilor contractuale sancţionate s-a aflat oraşul Tecuci (200.000 lei) pentru divizarea contractelor de achiziţie publică în sume mai mici care să scape procedurilor de atribuire prin licitaţie. Pentru aceleaşi fapte au mai fost sancţionate şi Administraţia Naţională Apele Române (160.000 lei), oraşul Cisnădie (122.000 lei) şi comuna Aroneanu (90.000 lei). Şi Bucureştiul a fost amendat cu 160.000 de lei pentru atribuirea de contracte prin negociere fără publicarea unui anunţ.

14, 44 miliarde de euro a fost valoarea pieţei de achiziţii publice în România în  2015

Din cele 49.510 de anunţuri de licitaţii primite de ANAP doar 22.227 au îndeplinit condiţiile legale pentru a putea fi publicate pe SEAP

Sursa: Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: fonduri europene
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close