Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Bărbatul care și-a luat zilele, mesaj sfâșietor pe plicul cu facturi: "Nu am bani să plătesc"

Bărbatul care și-a luat zilele, mesaj sfâșietor pe plicul cu facturi: "Nu am bani să plătesc"

În România lui 2022, oamenii îşi iau viaţa din cauza facturilor şi sărăciei. Un pensionar din Lugoj a decis să-şi pună capăt zilelor, a lăsat doar un bilet pe teancul de facturi, mesajul era unul scurt: Nu am bani!

Bărbatul care și-a luat zilele, mesaj sfâșietor pe plicul cu facturi: "Nu am bani să plătesc"
de Mia Lungu    |    Andreea Borboros    |    15 Feb 2022   •   19:23

Vorbim în fiecare zi despre facturi. Ascultăm declaraţiile politicienilor. Aşteptăm măsuri. Concrete, nu pe hârtie. Urmărim comisii, comitete, dezbateri în Parlament despre soluţiile în Energie.

Însă România reală este cea a oamenilor care trăiesc, mulţi dintre ei, la limita subzistenţei. Care mănâncă în porţii mici, să le ajungă banii de facturi. Care ajung - în cazuri tragice, precum cel de azi - să îşi ia viaţa.

Un bărbat din Lugoj, de 67 de ani, s-a sinucis după ce a primit o factură de 700 de lei la curent. Le-a strâns mâna vecinilor, le-a spus că nu mai are ce mânca şi nici pentru ce să trăiască. Băncii, care îi lua o alta parte din pensia de 1.600 de lei, i-a lăsat un mesaj pe un plic. "Nu am bani", a scris el.

"În ultimele 2-3 luni nu mai avea nimic. Nici mâncare. I-a tras banca toţi banii. Nici curentul nu l-a plătit că nu a avut. El a avut fată, nepoţi, dar nu a venit nimeni să-i dea un pahar de apă sau o lingură de mâncare", a povestit proprietarul apartamentului în care locuia bătrânul.

Ioan Preda trăia singur într-o casă ca o baracă. Lua de la stat o pensie de 1.600 de lei. În urma divorţului, rămâsese cu o rată la bancă, o chirie de 100 de euro şi 600 de lei pe lună, de cheltuială. Factura la energie electrică l-a lăsat fără speranţă.

"Avea 16 milioane dar a avut rată. A scos pentru fata lui și tot el a achitat. 'Da-mi o felie de pâine, 3 ouă'. I-am adus mâncare, am vorbit cu el. Aici stătea. Pe scaunul ăsta. 'Doamnă, n-ai o felie de pită, că n-am pită'. Două zile nu mânca.", spune vecina bărbatului.

În ultima perioadă, folosea un calorifer electric - din când în când - să se încălzească.

Ca să-și achite facturile, bărbatul și-a vândut toporul și lemnele, pe care a luat 350 de lei. Acum, nu mai avea ce să vândă iar, pentru că nu și-a putut achita factură, a recurs la gestul extrem. În loc de bilet de adio, a lăsat un mesaj de disperare.

Asistenta a găsit pe masă un plic pe care era scris "nu am bani să plătesc". Și în plic avea factura din 23.06.2021 de la o bancă.

Poliţiştii au deschis acum un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

×
Subiecte în articol: barbat facturi bani mesaj
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close