Antena 3 CNN Externe Diaspora Românii, ţinta atacurilor XENOFOBE în Irlanda. Imigranţii sunt de-a dreptul îngroziţi de violenţa atacurilor

Românii, ţinta atacurilor XENOFOBE în Irlanda. Imigranţii sunt de-a dreptul îngroziţi de violenţa atacurilor

Românii, ţinta atacurilor XENOFOBE în Irlanda. Imigranţii sunt de-a dreptul îngroziţi de violenţa atacurilor
de O.P.    |    30 Iul 2014   •   06:34

Imigranţii români şi din alte ţări est-europene au fost ţinta unui val de atacuri xenofobe la Belfast, capitala Irlandei de Nord. Nimeni nu a fost rănit, dar familiile vizate sunt de-a dreptul îngrozite. Poliţia a deschis o anchetă iar liderii politici nord-irlandezi afirmă că nu vor permite ca Belfast să devină o "capitală a rasismului".

"Românii afară" este mesajul apărut pe zidurile unor locuinţe de imigranţi, în partea de est a oraşului Belfast. Autorii inscripţiilor, 10 - 15 indivizi mascaţi, nu s-au mulţumit doar cu vorbe ci au trecut şi la acte de violenţă: două maşini au fost vandalizate iar câteva locuinţe - mânjite cu vopsea. Una din case este locuite, într-adevăr, de imigranţi dar nu români, ci slovaci.

O altă locuinţă atacată în acelaşi mod adăpostea o familie din Bulgaria care a părăsit-o imediat după incident.

Vecinii imigranţilor sunt consternaţi. Ei spun că s-au înţeles mereu bine cu străinii care-şi caută o soartă mai bună în oraşul lor.

În total, luni seara s-au înregistrat opt atacuri xenofobe iar mesajele lăsate de agresori arată că românii sunt principala ţintă.

Poliţia a deschis o anchetă, mai ales că incidentele nu sunt primele de acest gen: acum câteva luni, un imigrant român a fost lovit de o pungă cu excremente, în acelaşi cartier.

Atacurile au fost condamnate de liderii tuturor comunităţilor nord-irlandeze. Aceştia spun că nu vor permite ca Irlanda de Nord, abia ieşită din sângerosul conflict interconfesional, să se cufunde din nou în violenţă, de această dată cu motivaţii rasiste.

×
Subiecte în articol: xenofobie rasism Belfast
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close