Antena 3 CNN Externe Motivul pentru care mai multe țări arabe au rupt legăturile cu Qatar. Cât a costat înțelegerea care i-a înfuriat arabi

Motivul pentru care mai multe țări arabe au rupt legăturile cu Qatar. Cât a costat înțelegerea care i-a înfuriat arabi

Motivul pentru care mai multe țări arabe au rupt legăturile cu Qatar. Cât a costat înțelegerea care i-a înfuriat arabi
Sursa foto: Foto: pixabay.com
06 Iun 2017   •   08:51

Statul Qatar ar fi plătit aproape un miliard de dolari drept răscumpărare pentru eliberarea unor membri ai familiei regale răpiţi în Irak, în timpul unei partide de vânătoare - susţine cotidianul Financial Times, citând surse implicate în această înţelegere, fiind unul dintre motivele pentru decizia dramatică a mai multor state arabe de a tăia toate relaţiile diplomatice cu Doha, scrie adevarul.ro.

Comandanţii unor grupuri militante implicate şi oficiali guvernamentali din regiune le-au declarat celor de la Financial Times că Statul Qatar a plătit această sumă uriaşă de bani pentru a asigura eliberarea a 26 de membri a unei expediţii aflate la vânătoare în sudul Irakului şi a aproape 50 de militanţi capturaţi de jihadişti în Siria.

Această înţelegere, ce s-a consumat în luna aprilie a acestui an, a tras semnale de alarmă în rândul statelor vecine Qatarului cu privire la rolul micuţului stat în finanţarea terorismului într-o zonă marcată de conflicte multiple şi rivalităţi religioase.  

Drept răspuns, luni dimineaţă Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain - la care s-au alăturat ulterior Yemen şi Maldive - au luat decizia extraordinară de a tăia toate legăturile diplomatice cu Statul Qatar - sub acuzaţia directă de finanţare a extremismului şi terorismului în Orient.

 

Citește și:

O nouă lovitură pentru regimul de la Doha! Băncile din două țări arabe au oprit tranzacţiile cu Qatarul

Anunțul FIFA despre Cupa Mondială din 2022, după izolarea completă a Qatarului în lumea arabă

Haos pe Aeroportul din Doha, după ce mai multe țări arabe au întrerupt relaţiile diplomatice cu Qatar

 

×
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close