Antena 3 CNN Life Știinţă "O descoperire care îţi taie răsuflarea şi apare o singură dată în viaţă". Un adevărat tezaur, găsit în centrul vechi al Ierusalimului

"O descoperire care îţi taie răsuflarea şi apare o singură dată în viaţă". Un adevărat tezaur, găsit în centrul vechi al Ierusalimului

"O descoperire care îţi taie răsuflarea şi apare o singură dată în viaţă". Un adevărat tezaur, găsit în centrul vechi al Ierusalimului
Sursa foto: Foto: commons.wikimedia.org
10 Sep 2013   •   16:44
Cercetătorii din Israel au descoperit 36 de monede din aur, un medalion şi mai multe bijuterii ce datează din epoca bizantină. Descoperirea a fost făcută în centrul vechi al Ierusalimului, au anunţat reprezentanţi ai Universităţii ebraice, citaţi de AFP.

Eilat Mazar, coordonatoarea săpăturilor arheologice, a declarat într-un comunicat că este vorba despre "o descoperire care îţi taie răsuflarea, care apare o singură dată în viaţă".

Comoara descoperită include 36 monede din aur, un medalion din aur gravat cu un candelabru evreiesc şi mai multe bijuterii din aur şi argint.

Tezaurul a fost descoperit la o distanţă de aproximativ 50 de metri de Esplanada moscheilor, pe care evreii o denumesc "Muntele Templului", unde s-au aflat templele evreieşti ale regilor Solomon şi Herod.

"Cea mai probabilă explicaţie este aceea că (...) ascunzătoarea desemna locul în care trebuia să fie construită o nouă sinagogă, într-un loc apropiat de Muntele Templului", a spus Eilat Mazar.

"Ceea ce este sigur este faptul că acea misiune, indiferent de cum trebuia ea să fie, a fost un eşec. Comoara a fost abandonată şi proprietarul ei nu a mai putut niciodată să o recupereze", a mai spus Mazar.

Luând în considerare epoca şi felul în care acele obiecte au fost descoperite, Eilat Mazar crede că acestea au fost "abandonate în contextul cuceririi persane a Ierusalimului în anul 614 e.n.".

"După cucerirea Ierusalimului de persani, mulţi evrei s-au întors în acest oraş, în speranţa de a găsi o libertate politică şi religioasă, iar ei alcătuiau majoritatea populaţiei. Însă persanii, a căror putere era în declin, în loc să încheie o alianţă cu evreii, au căutat sprijinul creştinilor şi i-au autorizat pe aceştia să îi alunge pe evrei din Ierusalim", se spune în acelaşi comunicat.

 
 

 

×
Subiecte în articol: Ierusalim
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close