Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Studiu: Apariţia demenţei, legată de consumul unor medicamente

Studiu: Apariţia demenţei, legată de consumul unor medicamente

Studiu: Apariţia demenţei, legată de consumul unor medicamente
de M.C.    |    29 Ian 2015   •   10:30

Apariţia demenţei este legată şi de consumul de medicamente, arată un studiu recent.

Potrivit BBC, este vorba despre medicamente cu efect anticolinergic, respectiv acea clasă de medicamente care inhibă acţiunea acetilcolinei.
Cercetătorii spun că asta nu înseamnă că medicamentele în cauză sunt nocive, ci doar că, în doze mari şi pe perioade lungi de timp, sunt asociate cu un risc crescut de demenţă la persoanele în vârstă.

Eşantionul de test pentru echipa de la Universitatea din Washington a fost reprezentat de 3.434 de persoane cu vârste de peste 65 de ani, care nu prezentau semne de demenţă la începutul studiului.

Cele mai comune medicamente anticolinergice sunt cele pentru tratarea depresiei, pentru tratarea unor alergii şi a incontinenţei urinare.
Din eşantionul de test, 797 de persoane au ajuns să sufere de demenţă.

Studiul estimează că o doză de 10 miligrame pe zi de doxepin, un antidepresiv, sau oxibutină, pentru o perioadă mai lungă de trei ani, înseamnă un risc mare de apariţie a demenţei.

Oamenii de ştiinţă recomandă medicilor şi farmaciştilor o atenţie sporită în prescrierea acestor medicamente, respectiv prescrierea pe o perioadă scurtă de timp şi în doze mai mici.

Evident, voci din industria farmaceutică spun că studiul este irelevant, în condiţiile în care multe dintre produsele lor folosesc o nouă generaţie de substanţe, diferite de cele din medicamentele din perioada studiului.

×
Parteneri
Revolta fermierilor împotriva unui nou sistem antigrindină
x close