Antena 3 CNN Life Știinţă "Am descoperit Sfântul Graal, este cea mai rară specie din ROMÂNIA". Ce au găsit oamenii de ştiinţă

"Am descoperit Sfântul Graal, este cea mai rară specie din ROMÂNIA". Ce au găsit oamenii de ştiinţă

"Am descoperit Sfântul Graal, este cea mai rară specie din ROMÂNIA". Ce au găsit oamenii de ştiinţă
de O.P.    |    16 Sep 2014   •   07:42

O populație de boa de nisip a fost descoperită recent în România, anunță Societatea Ornitologică Română (SOR), care adaugă că, deoarece această specie este protejată, nu vor fi furnizate date despre locul exact al acestei descoperiri.

"După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar șarpe din România — boa de nisip (Eryx jaculus). Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat 'Sfânt Graal' al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau dispărută din fauna României și care acum a fost regăsită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viață. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte", se arată într-un comunicat al Societății transmis luni AGERPRES.



Prima semnalare a exemplarului a fost făcută de un locuitor din Lunca Dunării, care a scris un mesaj pe pagina de facebook a Societății Ornitologice Române. De aici, a fost îndrumat către herpetologul Vlad Cioflec, din București, membru al SOR. După ce a văzut fotografiile cu specia, expertul a decis să organizeze o echipă cu care să investigheze observația.

"Nu poți trece cu vederea o astfel de semnalare. Pe scurt, am văzut fotografiile și am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soția mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România — Doru Panaitescu și un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutăm ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să țin secretă locația indicată de primul găsitor", subliniază Vlad Cioflec.

Echipa s-a deplasat în teren, unde nu a găsit un singur exemplar de boa de nisip, ci zece. Printre aceste exemplare se aflau o femelă și șase pui. Niciun șarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat sau mutat din spațiul său. Cei patru care au făcut descoperirea s-au mulțumit doar cu fotografiile și cu filmarea celui mai rar șarpe din România — boa de nisip.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close