Antena 3 CNN Life Știinţă "ÎNVIE" viruşii vechi de 30.000 de ani din cauza încălzirii globale. "Sănătatea publică, în pericol"

"ÎNVIE" viruşii vechi de 30.000 de ani din cauza încălzirii globale. "Sănătatea publică, în pericol"

"ÎNVIE" viruşii vechi de 30.000 de ani din cauza încălzirii globale. "Sănătatea publică, în pericol"
de O.P.    |    05 Mar 2014   •   11:22

Un nou tip de virus uriaş, denumit "Pithovirus", a supravieţuit congelat peste 30.000 de ani, într-un strat de permafrost siberian contemporan cu extincţia omului de Neanderthal, potrivit unui studiu publicat luni.

Descoperit în solul îngheţat în permanenţă din extremul nord-estic siberian, în regiunea autonomă Ciukotka, Pithovirus este într-adevăr diferit de virusurile uriaşe descoperite anterior - Mimivirus (familia Megaviridae), descoperit în 2003, şi Pandoravirus, descris în revista Science în iulie 2013.

"Faptul că acest virus refugiat în sol în urmă cu peste 30.000 de ani poate să supravieţuiască şi să fie încă infecţios sugerează că topirea permafrostului din cauza încălzirii globale şi a exploatărilor miniere şi industriale din regiunile arctice ar putea să prezinte anumite riscuri pentru sănătatea publică", a subliniat Jean-Michel Claverie, de la laboratorul Information Génomique et Structurale (IGS-CNRS Marseille, France), coautor al studiului.

 

×
Subiecte în articol: virusi
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Momentul impactului mortal dintre autocarul plin cu copii și un autoturism
x close