Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Va place grepfrutul? Sa nu mananci niciodata daca iei paracetamol - Ce se intampla

Va place grepfrutul? Sa nu mananci niciodata daca iei paracetamol - Ce se intampla

Va place grepfrutul? Sa nu mananci niciodata daca iei paracetamol - Ce se intampla
05 Feb 2017   •   12:57

Putini dintre noi sunt constienti ca si alimentele pe care le aleg pot interactiona cu substantele din pastile. Grepfrutul, o excelenta sursa de antioxidanti si vitamina C, in mod obisnuit, insa daca racelile de sezon ne afecteaza, trebuie exclus de pe lista de cumparaturi.

Se suprapune negativ pana si cu un banal paracetamol. De fapt, intr-o astfel de conjunctura, se afla pe aceeasi treapta de toxicitate cu alcoolul.

"Anumite substante continute de sucul de grepfrut inhiba activitatea enzimelor hepatier, ne reintoarcem la ficat, enzimele care biotransforma anumite medicamante astfel la un consum de 500 de militri. Exista un risc de supradozare, adica pacientul ia in continuare doza pe care i-a prescris-o medicul, dar in sange ramane o cantitate mai mare de substanta netransformata de ficat si acesta substanta netransformata de ficat poate sa produca efecte exagerate, supradozare.

In mare pericol se afla pacientii care fac tratament cu anti-coagulante. Riscul este o hemoragie masiva. In cazul suferinzilor de diabet, tratati pe cale orala, se poate ajunge chiar la coma hipoglicemica. Exista date care arata ca banalul grepfrut ori chiar sucul acestuia pot interactiona cu mai bine de 200 de clase de medicamente cu indice terapeutic mic. Daca luati orice fel de tratament - iar aici, includem si automedicatia...de sezon, pentru raceli sau gripe - feriti-va sa consumati acest fruct” sustine Conf. dr. farm Cornel Chirita pentru Stirile ProTV.

×
Subiecte în articol: paracetamol mancare
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close