Antena 3 CNN Politică Viorica Dăncilă, votată de CEx al PSD pentru funcţia de premier

Viorica Dăncilă, votată de CEx al PSD pentru funcţia de premier

Viorica Dăncilă, votată de CEx al PSD pentru funcţia de premier
Sursa foto: foto: captura Antena 3
16 Ian 2018   •   14:05

UPDATE 13.30: Vot covârșitor, marți, în CExN pentru Viorica Dăncilă.

Nominalizarea a fost votată de forul de conducere în unanimitate, cu o abţinere, cea a lui Robert Negoiță.

Surse din interior au declarat că, inițial, au existat două propuneri: Viorica Dăncilă și Ecaterina Andronescu, cea din urmă refuzând nominalizarea.

Potrivit sociologului Marius Pieleanu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost unul dintre cei propuși pentru funcția de premier.

foto: captura Antena 3

----------------------------

UPDATE 12.57: Viorica Dăncilă, este favorită pentru funcția de premier, potrivit unor surse din interiorul patidului. Votul nu s-a încheiat încă.

Nominalizarea europarlamentarului Viorica Dăncilă a fost supusă votului CExN, după ce senatorul Ecaterina Andronescu a refuzat nominalizarea. Potrivit unor surse, și actualul premier interimar MIhai Fifor ar urma să fie votat de liderii social-democrați.

----------------------------

UPDATE 12.30

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că l-a desemnat pe Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, să exercite interimar funcţia de prim-ministru al României, în urma demisiei lui Mihai Tudose.

Nominalizarea vine după un scandal uriaş în PSD.

Klaus Iohannis: L-am desemnat pe Mihai Fifor premier-interimar

foto: Facebook/ Mihai Fifor

Momentul decisiv a venit. PSD a început marți, la ora 11, actul trei al războiului intern. După ce a reuşit să-şi demită doi premieri într-un an, partidul mai face o încercare. Liderii partidului s-au reunit pentru a găsi un nou premier care sa guverneze mai mult de 200 de zile.

De această dată, decizia aparține liderilor partidului, nu exclusiv lui Liviu Dragnea care a decis că nu are mână bună.

Printre favoriţi se numără Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Ecaterina Andronescu sau Mihai Fifor, toți extrem de apropiaţi de liderul partidului.

Un cuvânt greu de spus are și președintele Klaus Iohannis, care ar putea refuza să numească un nou premier din partea PSD.

Citește și: Ce prevede Constituția României în cazul demisiei unui premier

Președintele Klaus Iohannis va anunța că interimar în această perioadă va fi Mihai Tudose. Șeful statului va susține o declarație de presă, în contextul în care PSD își schimbă pentru a doua oară premierul într-un singur an.

Potrivit unor surse politice, Mihai Tudose va fi desemnat premier interimar.

Surse: Mihai Tudose, desemnat premier interimar

sursa: Agerpres

Mihai Tudose a ajuns, marți dimineață, la Palatul Victoria. Acesta a plecat doar cu o geantă mică de umăr și nu se știe dacă se mai întoarce astăzi.

Locul lui este asigurat de Paul Stănescu, vicepremier. Detalii, AICI.

PSD este din nou la mâna lui Klaus Iohannis. Preşedintele declara că dacă social democraţii nu sunt în stare să guverneze, nu va mai numi un alt premier de la PSD

sursa: captura Antena 3

„Dacă şi acest Guvern ar cădea, ar rebui să îmi pun întrebarea la modul extrem serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”, declara președintele Klaus Iohannis în 12 octombrie.
 
În acest moment, conform Constituţiei, Guvernul poate avea un premier interimar pentru cel mult 45 de zile, timp în care trebuie găsit un premier, care va trebui să fie validat de Iohannis.

De ce nu va propune Liviu Dragnea numele viitorului premier la ședinţa de marți a Comitetului Executiv

sursa: Agerpres

Preşedintele PSD recunoaşte că nu a avut mână bună la precedentele nominalizări, astfel încât se bazează acum pe inspiraţia colegilor. Dragnea susţine că principalul reproş adus lui Mihai Tudose este starea conflictuală pe care a introdus-o în Guvern, dar şi între Executiv şi partid.
 
 
foto: Agerpres

Şeful PSD crede că Guvernul trebuie să-şi păstreze actuala structură, dar a lăsat de înţeles că unii miniştri vor părăsi echipa.

În acest moment, cea mai puternică campanie şi-o face senatorul Ecaterina Andronescu, care şi-ar dori să ajungă la Palatul Victoria, afirmă surse din interiorul PSD.

În acelaşi timp, Ecaterina Andronescu ar putea să nu aibă sprijinul taberei lui Liviu Dragnea, pentru că prin discursul din CEX de luni a lăsat să se întrevadă posibilitatea ca, în viitor, să-l contracandideze pe Dragnea la şefia PSD.

×
Subiecte în articol: mihai tudose Klaus Iohannis
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close